Iida Paussoi 9.7.2024

Iida Paussoi

Olen Iida Paussoi ja opiskelen viimeistä vuotta Vaasan yliopistossa pääaineenani rahoitus. Olen nyt ensimmäistä kertaa kesätöissä Suomen Pankin varainhallintatoimistossa, joka on osa markkinaoperaatio- osastoa. Ennen kesää olin kerran aiemmin vieraillut Suomen Pankissa, ja tämä jätti minulle todella positiivisen kuvan pankin toiminnasta. Hain Suomen Pankkiin töihin, koska työtehtävät vaikuttivat mielenkiintoisilta, Suomen Pankki on merkittävä toimija sekä uskon tämän hyvin tukevan tulevaisuuden urahaaveitani. Odotin kesältä eniten sitä, että pääsisin ymmärtämään markkinoita paremmin ja oppimaan lisää eri rahoitusinstrumenteista. Kesätöissä päätyötehtäväni pitävät sisällään käteisen sijoittamisen, yrityslainasalkun hallinnoinnin sekä vastuulliseen sijoittamiseen liittyvän ESG-analyysin. Työssäni seuraan päivittäin markkinoita hyödyntäen esimerkiksi Bloomberg-terminaalia. On ollut todella mielenkiintoista päästä tutkimaan ja ymmärtämään markkinaa syvällisemmin. Mielenkiintoisia aiheita tähän asti ovat olleet esimerkiksi Ranskan ennenaikaiset vaalit, EKP:n koronlasku, europarlamenttivaalit ja Yhdysvaltojen ensimmäisen vaalitentti.

Salkunhoito käsittää niin Suomen Pankin oman varannon hoidon kuin myös Euroopan keskuspankin osuuden. Salkunhoitajat pohtivat sijoituspäätöksiä koskien kultaa, kiinteistöjä, osakkeita sekä muita arvopapereita. Kenties kulta on tällä hetkellä mielenkiintoisempia aihepiirejä, ja Suomen Pankilla onkin kultaa noin 49 tonnia. Syksyllä rahamuseossa onkin aiheesta kattavampi esittely, jos aihepiiristä haluaa kuulla enemmän. Suomen Pankilla on myös esimerkiksi omat ilmastotavoitteet, ja vastuullisuuden huomiointi onkin tärkeä osa salkunhoitoa.

Niin kutsutun ”deskin” kesken vastuualueet on jaettu niin, että jokaisella on oma pääalueensa, mutta työtehtävät sekoittuvat kuitenkin keskenään. Lisäksi osa salkunhoitajista keskittyy enemmän pidemmän ajan sijoituksiin, kun taas osa enemmän operatiiviseen toimintaan. Tällä hetkellä monet seuraavat kuumeisesti niin FED:in, EKP:n kuin myös muiden keskuspankkien ajatuksia koronlaskuista ja mihin ne mahdollisesti ajoittuvat. Samalla esimerkiksi työllisyys, inflaatio kuin myös BKT-luvut ovat jatkuvassa seurannassa.

Ilmapiiri Suomen Pankissa on positiivinen, kannustava ja uutta oppii jatkuvasti. Työkavereilta olen saanut todella hyvin vinkkejä eikä ole ollut kynnystä kysyä neuvoa. Näin vajaassa puolessa välissä 4 kuukauden harjoittelua olen ollut todella tyytyväinen kesätyökokemukseen ja suosittelenkin varainhallintatoimistoa, mikäli aihepiiri yhtään kiinnostaa.

Mukavaa heinäkuuta kaikille!

Lue lisää Kauppalehden tuoreesta artikkelista keskuspankin kultavarannoista