Hanne Vainionpää 27.8.2024

Hanne Vainionpää

Aurinkoista elokuuta täältä ennustetoimistosta! Nyt on oiva hetki kertoa kuluneesta kesästäni, kun kesätyöjaksoani on takana jo useampi kuukausi. Olen Hanne Vainionpää, Suomen Pankin ennustetoimiston tämän kesän kesäekonomisti. Heti alkuun haluan todeta tämän kesän olleen ehdottomasti yksi parhaista työkokemuksistani. Olen saanut työskennellä mitä ammattitaitoisimpien työkavereiden kanssa ja tehdä työtä, jossa olen saanut haastaa itseäni Suomen talouden seuranta- ja analysointitehtävien parissa.

No mitä me täällä ennustetoimistossa sitten teemme? Rahapolitiikka- ja tutkimusosastoon kuuluva ennustetoimisto vastaa Suomen taloutta koskevista kokonaistaloudellisista ennusteista ja kokonaisvaltaisesta talouden riippumattomasta analysoinnista. Ennustetoimiston tehtäviin kuuluvat myös ennustemallien ja -järjestelmien kehitys. Ennustetoimisto julkaisee kesä- ja joulukuussa Suomen talouden ennusteet ja lisäksi sekä maalis- että syyskuussa pääennusteita kompaktimmat väliennusteet. Tällä hetkellä toimistossa työstetäänkin ahkerasti syyskuun väliennustetta.

Kerronpa hieman omasta taustastani ja kesän työtehtävistäni. Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi tänä kesänä Vaasan yliopistosta. Opiskelin pääaineenani taloustiedettä ja sivuaineina laskentatoimea ja rahoitusta sekä viestintää. Koenkin saaneeni opinnoistani vahvan pohjan ennustetoimiston kesätyötä ajatellen. Kirjoitin Pro gradu -tutkielmani työn tuottavuudesta ja aineettomasta pääomasta ja jatkoin tuottavuusteeman parissa myös kesätyöpestissäni. Kirjotan tällä hetkellä katsausta työn tuottavuuden kehityksestä Suomessa ja toimialakohtaisista poikkeavuuksista. Lisäksi olen avustanut osastomme tietoasiantuntijoiden tehtävissä, osallistunut erilaisiin selvitys- ja valmistelutöihin sekä päässyt kuuntelemaan mitä mielenkiintoisimpia oman alan ammattilaisten pitämiä seminaareja. Sain myös mahdollisuuden valmistella elokuun suhdannekatsausraportin yhdessä osastomme ekonomistien kanssa ja esitellä raportin Suomen Pankin johtokunnan kokouksessa. Tämä tehtäväkokonaisuus on ollut ehdottomasti kesäni kokokohta, sillä olen saanut osallistua kokonaisvaltaisesti ekonomistin työhön kuuluviin työtehtäviin.

Ennustetoimiston kesätyöntekijänä olen saanut aidosti vastuuta ja päässyt tekemään jännittäviä ja uusia työtehtäviä kannustavassa työympäristössä. Esiintymiset, erilaiset kirjoitustyöt ja datanhallinta- ja analysointi ovat olleet olennainen osa työnkuvaani. Hain Suomen Pankin ennustetoimiston kesätyöpaikkaa, sillä koin sen olevan työ, jossa voisin myötävaikuttaa kestävän ja vakaan taloudellisen ympäristön luomiseen. Lisäksi mielenkiintoiset työtehtävät, Suomen Pankin asema merkittävänä toimijana ja työ keskuspankkiympäristössä houkuttelivat hakemaan tätä tehtävää. Arvostankin erityisesti Suomen Pankin huolellisesti hoidettua rekrytointiprosessia ja hyvää tiedonkulkua.

Kannustan ehdottomasti hakemaan kesätöihin ennustetoimistoon, mikäli Suomen talouden analysointi ja ennustaminen, mahtavat työkaverit ja innostava työympäristö kiinnostavat. Nämä ovat taattuja ennustetoimistossa!