Sääntömuutokset 1.1.2013 ja 3.1.2013

Euroopan keskuspankin suuntaviivoja EKP/2011/14 eurojärjestelmän rahapolitiikan välineistä ja menettelyistä on muutettu suuntaviivoilla EKP/2012/25. Suomen Pankin sääntöjä vastapuolille ja asiakkaille muutetaan annettujen suuntaviivojen mukaisesti ja ne tulevat voimaan 3.1.2013.
Euroopan keskuspankin TARGET2-järjestelmästä antamien suuntaviivojen (EKP/2012/27) mukaisesti TARGET2-Suomen Pankki -järjestelmän sääntöjen artikloita 1, 39 ja 43 muutetaan 1.1.2013 alkaen. Lisäksi päivityksiä tehdään liitteisiin VI sekä liitteen VIII lisäykseen IIA.
 

1 Rahapolitiikka

Säännöt rahapolitiikan välineistä ja menettelyistä (1.2) liitteet 1a ja 1b vuodelle 2013
 
EKP:n julkaisemat ohjeellinen huutokauppakalenteri (liite 1a)  ja vähimmäisvarantojen pitoajanjaksojen ohjeellinen aikataulu (liite 1b) vuodelle 2013 on päivitetty kansioon.
 
Luvut 1.2.5.1.3 ja 1.2.5.1.6: Huutokauppailmoituksessa tai huutokauppatuloksessa oleva virhe oikeuttaa EKP:n ryhtymään tarpeellisiin toimiin.
 
Luku 1.2.5.4 sekä rahapolitiikan sääntöjen liite 4: Vastapuolivelvoitteiden laiminlyöntiin liittyvien seuraamusten määrittämiseen muutoksia
 
Huutokauppaoperaatioita, kahdenvälisiä kauppoja, vakuuksien käyttöä, pankkipäivän lopetusta tai maksuvalmiusluoton saantiehtoja koskevien rikkomusten taloudellisten sanktioiden määrittämiseen on tehty muutoksia ja täsmennyksiä. Tämän vuoksi myös liitteen 4 laskuesimerkit sanktioiden soveltamisesta on päivitetty.
 

2 TARGET2 -Suomen Pankki

Luku 2.2 TARGET2-Suomen Pankki -järjestelmän säännöt
 
1 artiklan määritelmää erityisestä erääntymistilanteesta on täsmennetty päivänsisäiseen luottoon oikeutetun osallistujan kohdalla siinä tilanteessa, että osallistujan kelpoisuus osallistua eurojärjestelmän rahapoliittisiin operaatioihin on keskeytetty tai päätetty. Vastaava maininta on lisätty sääntöjen 39 artiklaan.
 
Liitteessä VI on määritelty PM-tilien uudet kuukausimaksut sekä täsmennetty tavoitettavan BIC-koodin rekisteröinnin hinnoittelua. Liitteen VIII lisäyksessä IIA on suoran osallistujan internetpohjaisen liittymän kuukausimaksun korotus.
 

3 Vakuudet 

 Luku 3.2.1.2: Vakuuskelpoisuusehtoja jonkin verran tiukennettu
 
  • Vakuusinstrumenttien hyväksyttäviä korkotyyppejä on supistettu.
  • Pankkien liikkeeseen laskemien katettujen joukkovelkakirjojen vakuutena ei saa olla omaisuusvakuudellisia arvopapereita eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta.
  • Omaisuusvakuudellisten arvopapereiden vakuussammion lainojen on oltava homogeenisia ja ne voivat olla asuntolainoja, liikekiinteistölainoja, pienille ja keskisuurille yrityksille myönnettyjä lainoja, autolainoja, kulutusluottoja tai leasing-saamisia. Omaisuusvakuudellisten arvopapereiden vakuussammion lainoista on ryhdyttävä toimittamaan lainakohtaisia tietoja eurojärjestelmän määrittämään tietopankkiin.
Luku 3.2.1.4: Vakuuksien käytön ehtoihin joitain muutoksia
 
  • Suomen Pankki voi olla hyväksymättä vakuudeksi omaisuuseriä, jotka erääntyvät tai joiden tulovirta on lähitulevaisuudessa.
  • Omaisuusvakuudellista arvopaperia vakuutena käyttävän pankin, joka on samalla myös originaattori (alullepanija), on ilmoitettava Suomen Pankille paperiin tulevista muutoksista, jotka saattavat vaikuttaa paperin luottoluokitukseen. Kohtaan on lisätty esimerkkejä muutoksista.
  • Pankki saa käyttää itsensä liikkeeseen laskemaa katettua joukkovelkakirjaa vakuutena, jos velkakirja on  direktiivin 2006/48/EY (luottolaitosten liiketoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta, uudelleenlaadittu teksti) liitteessä VI olevan 1 osa 68 - 70 kohdan mukainen.
Luku 3.2.1.9: Ulkoisten luottoluokituslaitosten raportointiin muutos
 
Ulkoisten luottoluokituslaitosten sekä luottoluokitusvälinepalveluiden on varmennettava toimitusjohtajan tai vastaavan allekirjoituksella, että eurojärjestelmälle luottoriskinarvi-ointijärjestelmän laaduntarkkailua varten toimitetut tiedot ovat oikein.
 
Luku 3.2.1.10: Pankkien sisäisten luottoluokitusmenetelmien raportointiin muutos
 
Pankkien, jotka käyttävät sisäisten luottoluokitusten menetelmää vakuuksien arviointiin, on raportoitava vuosittain Suomen Pankille kaikkien vakuuskelpoisuusrajan ylittävien yritysten tiedot, mm. arvioitu ja toteutunut maksukyvyttömyys, toimiala ja käytetyn luottoriskinarviointimallin nimi.
 
Luku 3.2.3.2: Käänteisesti vaihtuvakorkoisten instrumenttien aliarvostustaulukko on poistettu.
 
Luku 3.2.3.4: Vakuuksien hinnoittelua koskevaa tekstiä on täsmennetty.
 
Luku 3.2.3.5: Taloudelliset sanktiot
 
Vakuuksien käyttöä koskevien sääntöjen rikkomisesta aiheutuvien taloudellisten sanktioiden määrittämiseen on tehty muutoksia ja täsmennyksiä.