Suomen Pankin rahamuseossa avataan 20.1.2011 uusi vaihtuva näyttely ”Kolme valuuttaa, kaksi vuosisataa, yksi Suomen Pankki”. Näyttely juhlistaa Suomen Pankin kaksisataavuotista taivalta ja on esillä 31.3.2012 asti.
 
Näyttely kertoo rahauudistusten vaikutuksesta suomalaisten elämään. Jokapäiväisessä elämässä usein tarvittavan käyttörahan tai rahayksikön vaihtuminen on aina suuri tapahtuma, joka pakottaa kansalaiset miettimään uudestaan hyödykkeiden hintoja ja varallisuusarvoja. Suomen Pankki perustettiin vuonna 1811 juuri toteuttamaan rahanvaihtoa taalerista ruplaan. Rahamuseon vaihtuvassa näyttelyssä kerrotaan Suomen Pankin 200-vuotisen historian varrella toteutetuista rahauudistuksista.
 
Taalerista ruplaan vuonna 1811
Kun Suomesta tuli Venäjän alainen suuriruhtinaskunta, vaihtui myös virallinen maksuväline.
 
Pankkoruplasta hopearupliin 1840–1842
Hopeakantaan siirtymisen myötä vaihdettiin myös paperikatteiset setelit hopearupliin. Samalla vedettiin loput ruotsalaiset rahat pois liikkeestä.
 
Ruplasta markkaan 1860
Suomi sai oman rahayksikön, markan, kun Venäjän ruplan arvo oli Krimin sodan myötä romahtanut.
 
Setelinleikkaus 1946
Sotaolojen vuoksi nopeutunutta inflaatiota yritettiin hillitä leikkaamalla nimellisarvoltaan suurimmat setelit kahtia.
 
Nollien poisto 1963
Nopean inflaation myötä setelien nimellisarvot kasvoivat tarpeettoman suuriksi ja niistä poistettiin kaksi nollaa.
 
Markasta euroon 1999 ja 2002
Euroalue perustettiin 1999 ja eurosetelit ja  kolikot otettiin käyttöön 2002.
 
Näyttelyn faktalaatikoissa kerrotaan myös, mistä nimi ”markka” tulee, kuinka setelien kieli on vaihtunut eri aikakausina ja keitä henkilöitä on ollut seteleissä.
 
Suomen Pankin rahamuseo sijaitsee Helsingin Kruununhaassa osoitteessa Snellmaninkatu 2. Rahamuseon perusnäyttelyssä esitellään rahan ja rahapolitiikan historiaa, Suomen Pankin toimintaa eurojärjestelmässä, rahatalouden ilmiöitä sekä suomalaisia seteleitä ja kolikoita parin vuosisadan ajalta. Museon useat multimediat johdattavat kävijän rahan maailmaan interaktiivisesti.
Rahamuseoon ei ole sisäänpääsymaksua. Myös opastetut kierrokset ovat maksuttomia, ja niitä järjestetään ryhmille etukäteen varattavien aikojen mukaisesti. Lisätietoja sekä kuvia rahamuseosta ja vaihtuvasta näyttelystä saa museon verkkosivuilta, www.rahamuseo.fi, tai museon intendentiltä Jaakko Koskentolalta, puh. 010 831 2981.