BOFIT-ennuste: Kauppasodan kärjistyminen hidastaa Kiinan kasvua ja lisää talouden epätasapainoja
Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos (BOFIT) julkaisi ennusteensa Kiinan talouden kehityksestä vuosiksi 2025–2027.

BOFIT odottaa Kiinan talouskasvun hidastumisen jatkuvan. Ennusteen mukaan BKT:n todellinen kasvu jää tänä ja ensi vuonna noin 3½ prosentin paikkeille. Kasvu hidastuu edelleen noin kolmen prosentin tuntumaan vuonna 2027. Ennusteen epävarmuus on suuri. Virallisten tilastojen näyttämä kasvu tulee olemaan tätä nopeampaa ja tilastojen puutteet vaikeuttavat todellisen talouskehityksen arviointia.
Kasvun heikkenemisen syynä ovat rakenteellisten tekijöiden ohella kuluttajien luottamuksen puute ja kiinteistömarkkinoiden ongelmien pitkittyminen. Lisäksi kauppasodan kärjistyminen Yhdysvaltojen kanssa aiheuttaa merkittävää epävarmuutta ja vaikuttaa negatiivisesti kasvuun. ”Presidentti Trumpin politiikka on aiheuttanut shokin maailman kauppajärjestelmälle. Tilanne on Kiinan kannalta huomattavasti vaikeampi kuin Trumpin edellisellä kaudella”, vanhempi ekonomisti Riikka Nuutilainen BOFITista sanoo.
Kiina joutuu kasvattamaan talouspoliittista elvytystä. Tämän odotetaan tukevan kasvua, mutta samalla lisäävän jo entisestään huomattavia julkisen talouden epätasapainoja ja niihin liittyviä riskejä.
Vientivetoinen kasvu päättyy
Tuotanto on viime vuosina kasvanut kotimaista kysyntää nopeammin ja ylituotantoa on suunnattu vientiin. Vahva vientikysyntä tuki kasvua vielä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. ”Tämän odotetaan päättyvän” Nuutilainen sanoo. Lisäksi vientinäkymiä heikentävät kysynnän kasvun hidastuminen ja kasvavan Kiina-riippuvuuden lisäämät kauppapoliittiset jännitteet myös monissa muissa kauppakumppanimaissa. ”Kehityksen odotetaan heijastuvan myös kotimaiseen kysyntään, sillä vientisektori on yhä merkittävä työllistäjä ja dynaamisin osa taloutta”, Nuutilainen jatkaa.
Kiina on pitänyt kiinni kuluvan vuoden kunnianhimoisesta 5 prosentin kasvutavoitteesta, mikä pakottaa lisäämään talouselvytystä tähän mennessä ilmoitettua enemmän. Jo aiempina vuosina julkiset alijäämät ovat olleet suuria ja julkinen velka kasvanut nopeasti. "Elvytyksen seurauksena Kiinan talous on aiempaa haavoittuvaisempi", Nuutilainen toteaa.
Ennusteteksti on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa
https://www.bofit.fi/fi/ennusteet/viimeisin-kiina-ennuste/.