Uutinen 20.9.2024 15.30

Pohjoismaiden ja Baltian kriisisimulaatioharjoitus 2024

Pohjoismaiden ja Baltian maiden rahoitusvakaudesta vastaavat viranomaiset ovat viime päivinä testanneet valmiuttaan mahdolliseen kriisitilanteeseen harjoittelemalla kolmeen kuvitteelliseen, Pohjoismaissa ja Baltiassa toimivaan pankkiin kohdistuvan simuloidun finanssikriisin hallintaa.

Harjoitukseen osallistui lähes 450 henkeä, jotka edustivat Islannin, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron viranomaisia sekä asianomaisia Euroopan unionin viranomaisia: Euroopan komissiota, EKP:tä, yhteistä kriisinratkaisuneuvostoa (SRB) sekä Euroopan pankkiviranomaista (EBA). Harjoitukseen osallistui kutsuttuna tarkkailijana myös Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) edustaja.

Harjoituksen tavoitteena oli testata viranomaisten välistä viestintää, tiedonjakoa ja yhteistyötä kriisinhallintatilanteessa korkean epävarmuuden vallitessa ja aikapaineen alaisena. Harjoitus perustui kriisiskenaarioon, jossa kuvitteelliset pankit etenivät seuraavien pankkikriisin hallintaprosessissa ennakoitavissa olevien kolmen vaiheen läpi: 1) normaalista liiketoiminnasta elvytykseen ml. likviditeetin palauttamistoimenpiteet, 2) elvytyksestä kriisinratkaisuun ja kriisinhallintaviranomaisten hallinnan alaisuuteen sekä 3) kriisinratkaisun jälkeen uudelleenjärjesteltynä paluu markkinoille. Harjoituksen aikana viranomaiset hyödynsivät pankkivalvontaa ja kriisinhallintaa koskevan EU:n sääntelykehikon mukaisia käytettävissään olevia välineitä ja valtuuksia.

Harjoituksen tultua onnistuneesti päätökseen viranomaiset dokumentoivat ja jakavat oppimiskokemuksensa sekä integroivat ne nykyisiin kriisinhallintarutiineihin kehittääkseen kriisivalmiuttaan ja parantaakseen edelleen Pohjoismaiden ja Baltian alueen kriisinhallintakehikkoa.

Harjoituksen valmistelua varten vuonna 2023 perustettiin Pohjoismaiden ja Baltian vakausryhmän (Nordic Baltic Stability Group, NBSG) alainen työryhmä, jota ohjasi Tanskan kriisinratkaisuviranomainen Finansiel Stabilitet. Harjoituksen valmistelussa neuvoi työryhmää konsulttitoimisto Oliver Wyman. NBSG:n jäseniä ovat kahdeksan Pohjois- ja Baltian maan ministeriöt, keskuspankit sekä valvonta- ja kriisinratkaisuviranomaiset. Pohjois- ja Baltian maiden viranomaiset ovat sopineet toteuttavansa NBSG:n puitteissa säännöllisesti rahoituskriisejä koskevia simulaatioharjoituksia.