Taide ja historia

Suomen Pankki on maailman neljänneksi vanhin keskuspankki, ja se ollut olemassa vuodesta 1811 lähtien. Nykyään olemme osa vahvaa verkostoa, johon kuuluvat lisäksemme muut Euroopan unionin jäsenmaiden keskuspankit sekä Euroopan keskuspankki.

Suomen siirryttyä vuonna 1809 Ruotsin yhteydestä Venäjän vallan alaisuuteen päätettiin maamme rahaolot järjestää uudelleen. Vuonna 1811 keisari Aleksanteri I antoi määräyksen perustaa Waihetus- Laina- ja Depositioni-Contorin Suomen Turkuun. Tästä maamme ensimmäisestä pankista kehittyi Suomen Pankki. Helsinkiin pankki muutti vuonna 1819.

Varsinaiset keskuspankkitehtävänsä Suomen Pankki aloitti 1800-luvun loppupuolella, kun Suomi oli saanut oman rahan ja maahan oli perustettu liikepankkeja. Vuonna 1875 Suomen Pankin ohjesäännössä todettiin keskuspankin tehtäväksi "rahalaitoksen pitäminen vakavalla ja turvallisella kannalla sekä rahaliikkeen edistäminen ja helpottaminen".

Suomen itsenäistyttyä Suomen Pankin asema maan keskuspankkina vahvistettiin. Toisesta maailmansodasta lähtien Suomen Pankilla oli vuosikymmenien ajan laajat valtuudet säännöstellä maamme valuutta- ja pääomanliikkeitä. 1950-luvun lopulla säännöstelyä alettiin vähitellen purkaa ja kokonaan siitä luovuttiin 1990-luvun alussa.

Suomen Pankin päätavoitteeksi oli määritelty markan ulkoisen arvon turvaaminen. Tavoitteeseen pyrittiin sääntelemällä liikkeessä olevan rahan määrää ja korkotasoa sekä markan arvoa suhteessa muihin valuuttoihin. Pankin tehtäviin kuului myös rahoitusjärjestelmän vakauden sekä rahahuollon turvallisuuden ja tehokkuuden edistäminen. Suomen Pankilla oli yksinoikeus rahan liikkeeseenlaskuun.

Vuonna 1995 Suomi liittyi EU:hun kansanäänestyksen jälkeen. Yksi syy Suomen EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittamiseen oli pyrkimys vakauttaa maamme taloudellisia oloja. Vakaiden rahaolojen säilyttäminen on Suomen kaltaiselle pienelle maalle helpompaa osana yhteiseurooppalaista talousaluetta kuin sen ulkopuolella.

Euron käyttöönotto vuonna 1999 ei olennaisesti muuttanut Suomen Pankille perinteisesti kuuluneita tehtäviä. Suurin ero on se, että nykyisin Suomen Pankki ei toimi pelkästään kansalliselta pohjalta vaan osana keskuspankkien eurojärjestelmää.

Taidekokoelma

Suomen Pankilla on noin 1200 teoksen taide- ja esinekokoelma. Kokoelmaan kuuluu taideteosten lisäksi myös keskuspankkitoiminnan historiaan liittyvää esineistöä. Kokoelmaa kartutetaan hankkimalla vuosittain joko muutamia teoksia elossa olevilta kotimaisilta taiteilijoilta taikka teoksia, jotka liittyvät Suomen Pankin historiaan tai kokoelman muihin teoksiin.

Kokoelman verkkotaidegalleriaan voi tutustua Taide.Art -palvelussa. Suomen Pankki järjestää myös aika ajoin avointen ovien taidenäyttelytapahtumia, joista viimeisin järjestettiin vuonna 2022.

Suomen Pankki lainaa teoksia kokoelmastaan näyttelyitä järjestäville tahoille, kuten museoille. Lue lisää asiasta kokoelmasäännöstä alla olevasta linkistä. Lainapyynnöt voi toimittaa Suomen Pankille osoitteella taide(at)bof.fi.

Taidekokoelmasääntö


Usein kysyttyä

  • Miten muunnetaan vuosien takainen rahasumma nykyrahaksi ja päinvastoin?

    Miten muunnetaan vuosien takainen rahasumma nykyrahaksi ja päinvastoin?

    Tilastokeskus julkaisee rahanarvokertoimet, joilla voidaan muuntaa vuosien 1860–2001 markat ja vuosien 2002–2018 eurot vuoden 2019 euroiksi ja päinvastoin.

    Laskelmassa on otettu huomioon vuoden 1963 rahanuudistus sekä euroon siirtyminen.

    Kun muunnetaan vuoden x rahaa nykyrahaksi, rahasumma kerrotaan taulukon kertoimella. Kun nykyrahaa muunnetaan vuoden x rahaksi, summa jaetaan kertoimella. Laskelmien nykyraha vastaa vuoden 2019 rahaa, koska nykyrahan arvo lasketaan viimeisen kokonaisen vuoden tiedoista.

    On hyvä muistaa, että rahanarvokertoimien avulla lasketaan rahan ostovoimaa eri aikoina, ei nimellisarvoa.

    Tilastokeskuksen rahanarvonkerroin

    Suomen Pankin rahamuseon rahanarvonlaskuri