Uutinen 14.8.2024 9.40

Rauhanprojektista turvallisuusunioniksi ja yhteinen talouspolitiikka turvallisuuden takeena – Suomen Pankki Turun Eurooppa-foorumissa

Suomen Pankki järjestää Turun Eurooppa-foorumissa torstaina 29.8.2024 Esko Antola -luennon ”Rauhanprojektista turvallisuusunioniksi – EU:n muutos ja Suomi 1994–2024” ja paneelikeskustelun ”Yhteistä talouspolitiikkaa EU:n turvallisuuden takeeksi”.

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun värikkään vaalikamppailun jälkeen Suomen kansa neuvoi eduskuntaa hyväksymään sopimuksen Euroopan unioniin liittymisestä. Meritoitunut EU-tutkija Esko Antola kehotti heti kansanäänestyksen jälkeen poliitikkoja unohtamaan erimielisyytensä ja lähtemään kohti Brysseliä yhteiset kansalliset tavoitteet taskussaan. Hän totesi, että olihan EU:hun liittymistä motivoitu paitsi taloudellisen hyvinvoinnin luomisella, myös rauhan ja yhteistyön toiveilla.

30-vuotista taivalta vietetään nyt tilanteessa, jossa Euroopan unioni hakee uutta rooliaan turvallisuuden tuottajana. Muutosta pohtii tämän vuoden Esko Antola -luennossaan ”Rauhanprojektista turvallisuusunioniksi – EU:n muutos ja Suomi 1994–2024” Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Juhana Aunesluoma. Luentoa seuraa Helsingin yliopiston Euroopan historian professorin Laura Kolben kommenttipuheenvuoro. Sen jälkeen vuorossa on paneelikeskustelu, jossa näkökulmia teemoihin tuo Kolben ja Aunesluoman lisäksi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Tilaisuuden juontaa osastopäällikkö Elisa Newby Suomen Pankista.

Suomen Pankin toisessa tilaisuudessa Turun Eurooppa-foorumissa pohditaan yhteistä talouspolitiikkaa EU:n turvallisuuden takeena. Panelisteina ovat Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela, komissaari Jutta Urpilaisen kabinettipäällikkö Taneli Lahti ja ajatushautomo Bruegelin tutkija Niclas Poitiers. Paneelikeskustelun juontaa Suomen Pankin osastopäällikkö Juha Kilponen.

Turvallisuustilanne Euroopassa on järkkynyt perustavanlaatuisesti Venäjän aloitettua sodan Ukrainaa vastaan ja jatkamalla hyökkäystään itsenäisen valtion alueella. Suomella Venäjän rajanaapurina pitäisi olla selkeä halu vahvistaa yhteistä turvallisuuspolitiikkaa EU:n alueella, mutta se edellyttää myös yhtenäisempää EU:n talouspolitiikkaa.

Turussa järjestettävä Eurooppa-foorumi on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa pohditaan Suomen roolia Euroopassa ja Euroopan unionissa. Tämän vuoden Eurooppa-foorumin teemana on "Euroopan turvallinen tulevaisuus". Suomen Pankki järjestää Esko Antola -luennon osana Eurooppa-foorumin ohjelmaa tänä vuonna 5. kerran. Luento on saanut nimensä suomalaisen Eurooppa-tutkimuksen uranuurtajasta Esko Antolasta.

Eurooppa-foorumin ohjelma löytyy osoitteesta https://europeforum.fi/ohjelma/. Turun Eurooppa-foorumin tilaisuudet ovat kaikille avoimia, mutta osallistuminen niihin paikan päällä vaatii ennakkoilmoittautumisen järjestäjien verkkopalvelussa.

Suomen Pankin tilaisuudet Eurooppa-foorumissa:

  • Esko Antola -luento ”Rauhanprojektista turvallisuusunioniksi – EU:n muutos ja Suomi 1994–2024” Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä torstaina 29.8. klo 11. Katso Esko Antola -luennon tallenne tästä.
  • Yhteistä talouspolitiikkaa EU:n turvallisuuden takeeksi -paneelikeskustelu Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä torstaina 29.8. klo 16. Tilaisuus on englanninkielinen. Katso paneelikeskustelun tallenne tästä.