Usein kysytyt kysymykset
Kysy meiltä – asiantuntijamme vastaavat
Kysytyimmät
-
Mitä teen rikkinäisille seteleille?
Mitä teen rikkinäisille seteleille?
Rikkinäinen tai vahingoittunut seteli on toimitettava omaan pankkiin tai FOREXille, jossa seteli voidaan vaihtaa uuteen. Epäselvissä tapauksissa pankki täyttää vahingoittuneiden setelien lähetyslomakkeen. Täytetty ja allekirjoitettu lomake ja sen mukana rikkinäinen tai vahingoittunut seteli lähetetään Suomen Pankkiin tutkittavaksi ja lunastettavaksi. Suomen Pankki lähettää asiakkaalle päätöksen kirjeellä.
-
Miten voin varautua maksamisen häiriöihin?
Miten voin varautua maksamisen häiriöihin?
- Avaa tili toiseenkin pankkiin ja aktivoi sen käyttö.
- Ota käyttöön korttimaksuille vaihtoehtoinen pikamaksusovellus.
- Varaa käteistä muutaman päivän tarpeisiin.
Lue lisää
-
Miten voin varmistua maksamisen turvallisuudesta?
Miten voin varmistua maksamisen turvallisuudesta?
Useat pankit antavat tietoa turvallisesta maksamisesta esimerkiksi internetsivuillaan. Tietoa saa myös Finanssiala ry:stä.
-
Sain Suomen Pankin nimissä huijausviestin, mitä teen?
Sain Suomen Pankin nimissä huijausviestin, mitä teen?
Suomen Pankin nimissä lähetettyjä huijausviestejä on ollut aika ajoin liikkeellä. Viesteihin ei tule reagoida eikä niissä olevia linkkejä saa avata.
On hyvä muistaa, että Suomen Pankki ei välitä yksityishenkilöiden maksuliikennettä eikä ikinä kysy sähköpostitse maksua, ilmoita saapuvasta rahasiirrosta tai kysy kenenkään verkkopankkitunnuksia tai -salasanoja. Suomen Pankin nimissä on lähetetty myös viestejä, joissa kehotetaan vastaamaan vahvaan tunnistautumiseen liittyviin kysymyksiin ja luvataan käyttöön tunnuslukulaite. Suomen Pankki ei tarjoa käyttöön tunnuslukulaitteita eikä tee tällaisia kyselyitä.
Jos olet joutunut huijauksen uhriksi, ota yhteyttä poliisiin.
-
Voiko ulkomaalainen avata pankkitilin Suomen Pankissa tai Suomessa?
Voiko ulkomaalainen avata pankkitilin Suomen Pankissa tai Suomessa?
Suomen Pankki ei ole varsinainen pankki, vaan keskuspankki ja rahaviranomainen. Se ei tarjoa tavallisia pankkipalveluja yrityksille tai yksityisille ihmisille. Pankkitilin avaamista kannattaakin tiedustella suoraan pankeista.
Ulkomaalaiset voivat avata Suomessa tilin periaatteessa samalla tavoin kuin suomalaisetkin. Lain mukaan pankin täytyy kuitenkin pystyä tunnistamaan asiakkaansa ja tämä saattaa olla ulkomaalaisten kohdalla vaikeampaa. Pankki tarvitsee henkilö- ja osoitetietojen ohella usein myös henkilökoodin. Useat pankit edellyttävät joko työlupaa, opiskelutodistusta tai suosituskirjettä luotettavalta pankilta sekä selvitystä maksuliikenteen luonteesta.
Finanssiala ry on koonnut sivuilleen pankkiohjeita ulkomaalaisille (PDF)