Juulia Lohisto

Kolmen roolin kesäsijaisena johdon sihteeristössä - kokousten, tapahtumien ja hallinnontäyteinen kesä

20.8.2024

Olen Juulia, pian valmistuva uskontotieteen ja kulttuuriperinnön maisteriopiskelija Helsingin yliopistosta. Hain kesätöihin Suomen Pankkiin johdon sihteeristön assistenttipalveluihin, sillä minulle tuli hakuilmoituksen nähtyäni vahva tunne, että tehtävä olisi minulle täysosuma. Olin yliopistoaikana toiminut monta vuotta ainejärjestön puheenjohtajana ja sihteerinä, tehnyt finanssialaan liittyvää kesätyötä aiemminkin ja ollut pitkään kiinnostunut hallinnollisista tehtävistä. Sijaistan kesän aikana pankissa sekä osastosihteeriä, valmistelukoordinaattoria että johtokunnan jäsenten assistentteja, joten pääsin hyppäämään yhden kesän aikana moneen eri rooliin.

Osastosihteerin kesäsijaisena olen muun muassa järjestänyt tapahtumia, tiliöinyt laskuja, avustanut osastopäällikköä, tehnyt matka- ja tarjoilutilauksia sekä hoitanut kalenterinhallintaa. Osastosihteerin tehtävässä vaihtelua todellakin riittää, sillä tekeminen on monipuolista ja työpäivät erilaisia keskenään. Valmistelukoordinaattorin sijaisena olen valmistellut johtokunnan viikoittaisia kokouksia, joiden tarkka kokoussykli määrittää, milloin mitäkin tehdään. Olen saanut kesän aikana hurjasti lisäkokemusta kokoustamiskäytännöistä, eri tietojärjestelmistä ja asianhallinnasta sekä siihen liittyvistä säädöksistä. Kokousvalmistelut saattavat kuulostaa varsin simppeliltä, mutta erityisesti asiantuntija- ja virkamiestasolla luottamuksellista materiaalia on usein paljon ja työssä saa olla proaktiivisena sekä tarkkana. Johtokunnan jäsenten assistentteja sijaistaessa olen hoitanut esimerkiksi yhteydenottopyyntöjä ja muita johtokunnan jäsenten tehtäviä avustavia valmisteluja. Vaikka nämä kaikki sijaistusroolit ovat erilaisia keskenään, niitä yhdistää tietynlainen valppaana oleminen: asioita pyritään hoitamaan jouhevasti niin, että johtokunnan jäsenten ja osastopäälliköiden työtehtävät sujuvat mutkattomasti, ja että osastojen asiat rullaavat hyvässä tahdissa eteenpäin.

Suomen Pankissa minut yllättikin juuri se, miten aidosti astuin tehtävään kokonaisvaltaisena työyhteisön jäsenenä heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Työssä oli myös haastetta, sillä monet asiat tulivat minulle uusina. Toisinaan oli kiirettä ja uusia muistettavia asioita tuntui ilmaantuvan vauhdilla, kun perehtyi moneen tehtävään samanaikaisesti. Rooleihin löytyi kuitenkin nopeasti omanlaisensa rutiini, ja on ollut ilo huomata, että kesätyöntekijänä puikkoihin hyppääminen on mahdollista. Suomen Pankissa minut yllättikin juuri se, miten aidosti astuin tehtävään kokonaisvaltaisena työyhteisön jäsenenä heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Olen saanut tehdä samoja tehtäviä kuin kollegani ja minut on otettu tiimiin täysillä mukaan. Sain kaikkiin tehtäviin kattavan perehdytyksen, ja apua on voinut kysyä aina, kun jotain yllättävää on ilmaantunut. Vaikka Suomen Pankki on vakaa, arvokas ja yhteiskunnallisesti merkittävä organisaatio, ei työnteko täällä kuitenkaan ole lainkaan jähmeää, vaan ilmapiiri on ollut kannustava ja rento!

Tietämykseni taloudesta ja rahapolitiikasta, julkishallinnosta sekä keskuspankkitoiminnasta on laajentunut kesän aikana aivan valtavasti. Ehdottomasti parasta on kuitenkin ollut kokea, millaista on työskennellä hyvän työkulttuurin keskellä omilta tuntuvissa tehtävissä. Sekä haastetta että rutiinia on ollut tarjolla tasaisesti koko kesän ajan, ja kirjavan työnkuvan ohella on päässyt kokemaan vaikka mitä erilaisista tapahtumista luentoihin ja seminaareihin. On myös ollut ihana huomata, etten ole työpäivien jälkeen ollut aina rättiväsynyt, vaan voimia on riittänyt elämään työn ulkopuolellekin - tätä arvostan työntekijänä paljon.

Ilahduttavaa on, että Suomen Pankissa työntekijöiden viihtymisestä pidetään niin hyvää huolta: täällä myös kesätyöntekijät saavat hyvät edut kesän ajaksi, ja toisiin kesiksiin pääsee tutustumaan matalalla kynnyksellä kesisten tapahtumien kautta. Olen ollut mukana näiden tapahtumien järjestämisessä, ja erityisesti mieleeni jäivät kesäjuhlat sekä taidekierros, jossa pääsimme näkemään osan pankin laajasta taidekokoelmasta. Työssäni innostavia ovat olleet lisäksi projektiluontoiset tehtävät, kuten varautumisskenaarioiden kokoaminen, siivousviikon organisoiminen, pohjoismaisen strategiatapaamisen järjestelyt ja sähköinen arkistointiprojekti. Kaikenlaisten tapahtumien järjestämisestä taas olen nauttinut entisenä järjestöaktiivina suuresti.

Pankissa vietetty kesä on ollut minulle onnenpotku siinäkin mielessä, että se on tarjonnut minulle selkeämpiä suuntaviivoja urahaaveitani ajatellen. Me humanistit työllistymme hyvin laajasti erilaisiin tehtäviin, ja kun on ´´koko maailma auki´´, voi joskus tuntua hankalalta löytää juuri sen oman juttunsa luo. Kesän jälkeen palaan kuitenkin vielä hetkeksi opintojeni pariin, sillä graduni kaipaa viimeistelyään. Ensimmäistä kertaa kesätyön päättyminen tuntuu jopa hieman haikealta, koska työtehtävissä on viihtynyt niin hyvin.