Kiina-kesä Suomessa: Talouden ja markkinoiden seurantaa nousevien talouksien tutkimuslaitoksella
30.7.2024
Olen Henna Hurskainen ja työskentelen kesäekonomistina Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksella BOFITissa, jossa seurataan ja analysoidaan Kiinan, Venäjän ja nousevien talouksien kehitystä. Edellä mainittujen lisäksi BOFITissa seurataan myös muun muassa Ukrainaa ja Intiaa, sekä yleisesti maailmantalouden kehitystä. Seurannan lisäksi yksikössä tehdään myös akateemista tutkimustyötä, ja olenkin päässyt osallistumaan seminaareihin, joissa oman alansa huippututkijat esittelevät tutkimustaan. Lisäksi olen saanut tutustua laajalti erilaisiin aiheisiin koskien makrotaloutta, rahapolitiikkaa ja rahoitusmarkkinoita.
Työskentelen pääosin yksikön Kiina-tiimissä ja työtehtäväni koostuvat enimmäkseen Kiinan talouden ja markkinoiden seurannasta, sekä BOFITin viikkokatsausten kirjoittamisesta ja julkaisuista. Kesän aikana BOFITin kesäekonomistit pääsevät usein myös kirjoittamaan Policy brief-paperin jostakin ajankohtaisesta aiheesta, ja työstänkin parhaillaan omaa paperiani, joka tarkastelee sitä, kuinka Kiinan vienti Keski-Aasiaan on muuttunut Venäjän vuonna 2022 aloittaman hyökkäyssodan myötä. Viikkokatsausten ja oman paperin kirjoituksen lisäksi olen päässyt avustamaan yksikön tutkijoita ja ekonomisteja monipuolisesti erilaisissa asioissa, mikä on tuonut mukavaa vaihtelua työpäiviin.
Opintotaustaltani olen valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri ja taloustieteen maisteriopiskelija. Valmistuin viime maaliskuussa Tampereen yliopistosta kansainvälisen politiikan maisteriohjelmasta, ja suoritan vielä toista tutkintoa taloustieteen pääaineessa kauppatieteiden maisteriohjelmassa. Aloitin taloustieteen opinnot sivuaineena toisena opiskeluvuotena ja kahmin taloustieteen ja rahoituksen kursseja minkä pääaineopinnoiltani ehdin. Lopulta kiinnostus erityisesti raha- ja makrotalouden ilmiöitä kohtaan kasvoi niin suureksi, että päätin hakea kansainvälisen politiikan maisteritutkinnon ohelle myös taloustieteen maisteriohjelmaan. Päädyin hakemaan BOFITiin, sillä kiinnostuin maisteriopintojen aikana talouden ja markkinoiden seurannasta, ja minulla oli aiempaa tuntemusta Kiinasta, sillä kirjoitin kandi -ja gradutyöni Kiinaan liittyen. Koen, että laajasta opintotaustastani on ollut työssä ehdottomasti hyötyä talouden ja markkinoiden seurannassa, sillä eri maiden poliittiset tilanteet, päätökset ja kansainväliset suhteet heijastuvat suoraan talouteen ja rahoitusmarkkinoihin.
Mielenkiintoisinta omassa työssä on ollut ehdottomasti se, että Kiinan lisäksi olen päässyt seuraamaan laajemmin maailmantalouden ja eri valtioiden talouksia makrotalouden sekä rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta. Ehdoton plussa on ollut myös oman taloustieteellisen järjestelmäosaamisen kehittyminen, johon on ollut paljon apua ja tukea saatavilla. Parasta täällä on kuitenkin ollut työkaverit ja se, että on päässyt joka päivä oppimaan alansa huippuammattilaisilta. Tittelistä huolimatta kaikilta voi aina kysyä helposti apua, ja ihmiset keskustelevat ja jakavat tietoa mielellään. Parasta on ollut myös tutustuminen ja verkostoituminen muiden kesätyöntekijöiden kanssa, ja näemme kahvilla tai lounaalla viikoittain.
Parasta täällä on kuitenkin ollut työkaverit ja se, että on päässyt joka päivä oppimaan alansa huippuammattilaisilta.
Itsellenikin tuli hieman yllätyksenä, että BOFITissa ja laajemmin Suomen Pankissa on ollut harjoittelijoita ja työntekijöitä hyvinkin erilaisista koulutustaustoista. Eli olet sitten opiskelija tai jo pitkään työuralla ollut ammattilainen, haluan lopuksi kannustaa töiden hakemiseen Suomen Pankista, jos jokin avoin pesti kiinnostaa. Suomen Pankin slogan #VakaaMutteiVakava pitää täysin paikkansa, ja työkaverit ovat täällä yleisestä ennakkoluulosta poiketen kaikkea muuta kuin kuivia virkamiehiä.