Ilona Suppola

Keskuspankkirahan, arvopaperien ja vakuuksien liikehdintää euroalueella – kesätyöntekijänä TARGET-palveluiden tiimissä

6.8.2024

TARGET-palveluiden tiimi kuuluu Suomen Pankin markkinaoperaatiot-osaston pankkipalvelut-toimistoon ja vastaa TARGET-maksupalvelujärjestelmistä ja rahapolitiikan vastapuolilleen myöntämien luottojen vakuushallintatehtävistä. Pankkipalvelut-toimistossa työtehtävät ovat monipuolisia ja kesätyöntekijänä olen saanut vastuuta heti ensimmäisestä viikosta lähtien. Operatiivisten työtehtäviemme vuoksi osa TARGET-palveluiden tiimistä työskentelee pareittain aamu- ja iltavuoroissa klo 7.30–19.30 aikavälillä aina TARGET-järjestelmien pankkipäivän päättymiseen asti. Tiimimme on siis usein ensimmäisenä ja viimeisenä paikalla Suomen Pankin toimistolla.

Aloitin vuonna 2021 opinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa pääaineenani rahoitus. Aiemman kesän työkokemukseni oli liikepankista maksuliikkeen tehtävistä, joissa hyödynsin TARGET-palveluita päivittäin pankin likviditeetinhallinnassa. Kiinnostuinkin hakemaan Suomen Pankkiin töihin, koska halusin oppia lisää pankkipalveluista ja keskuspankkien toiminnasta.

Pankkipalvelut-toimistossa työskenteleminen on sisältänyt niin aamu- ja iltavuorojen rutiinitehtäviä kuin poikkeuksellisia tilanteita, joihin olemme varautuneet kattavasti. Operatiivisessa työssä erilaiset maksuliikenteen häiriöt vaikuttavat työtehtäviimme, vaikka TARGET-palvelut toimisivat normaalisti. Tänä kesänä on ollut esimerkiksi Crowdstriken aiheuttama maailmanlaajuinen tietoliikennehäiriö, joka vaikutti osittain myös pankkisektoriin. Poikkeuksellisissa tilanteissa tehdään yhteistyötä vuoroparin kanssa tiukoissa aikarajoissa. Olen päässyt osallistumaan keskuspankkien yhteisiin telekonferensseihin, välittämään Euroopan keskuspankin viestintää Suomen Pankin osapuolille ja toteuttamaan erilaisia varajärjestelyitämme. Itse olen nauttinut eniten näistä nopeatahtisista hetkistä, ja monet kokevatkin niiden olevan työmme suola.

Keskuspankissa pääsee työskentelemään ajankohtaisten asioiden parissa. Onkin ollut mielenkiintoista seurata niin Euroopan keskuspankin korkopäätöksiä kuin euroalueen markkinainfrastruktuuripalveluiden kehittämistä. Tänä kesänä ajankohtainen projekti on ollut ECMS eli euroalueen keskuspankkien ja niiden rahapolitiikan vastapuolten tuleva yhteinen vakuushallintajärjestelmä, joka otetaan käyttöön marraskuussa 2024. ECMS korvaa 20 kansallista vakuushallintajärjestelmää euroalueella, joten muutos yhtenäiseen järjestelmään on historiallinen. Tänä kesänä olen valmistellut uuden järjestelmän käyttöönottoa varten erilaisia Suomen Pankin sisäisiä ohjeistuksia ja varajärjestelyjä. Kesäprojektini myötä olen päässyt syventymään vakuushallinnan tehtäviin ja uuden oppimista riittää varmasti loppukesäksikin.

Mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi parasta Suomen Pankissa on hyvä yhteishenki.

Mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi parasta Suomen Pankissa on hyvä yhteishenki. Tiimiltä olen saanut tukea ja kannustusta työtehtäviin ja oman asiantuntemukseni kehittämiseen. Viihtyvyyttä ovat tuoneet lisäksi niin kesätyöntekijöille suunnitellut tapahtumat kuin Suomen Pankin upea sijainti aivan Helsingin sydämessä.