Kiina-tiedolla on kysyntää
Monelle tulee yllätyksenä, että Kiinan talouskehitystä on analysoitu Suomen Pankissa jo yli kaksi vuosikymmentä. Tänä aikana Kiina-tiedon tarve on lisääntynyt valtavasti, ja on hienoa nähdä, että tuottamastamme tiedosta ollaan kiinnostuneita. Työssäni pääsen vaikuttamaan Kiinasta käytävään talouskeskusteluun sekä Suomessa että kansainvälisestikin. Vaikka yksittäiset työtehtävät ovat monelta osin itsenäisiä, on kokonaisuus yhteistyötä, eikä onnistuisi ilman loistavia työkavereita.
Olen Riikka Nuutilainen ja seuraan ja tutkin Kiinan taloutta Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksessa BOFITissa.
Monelle tulee yllätyksenä, että Kiinan talouskehitystä on analysoitu Suomen Pankissa jo yli kaksi vuosikymmentä. Itse eksyin Suomen Pankkiin ja samalla Kiinan talouden tutkijaksi oikeastaan sattumalta kesäharjoittelupaikan myötä vuonna 2007. Homma osoittautui niin mielenkiintoiseksi, että jatkoin taloustieteen opintojani Oulun yliopistossa ja tein väitöskirjani Kiinan rahapolitiikasta. Tällä erää olen ollut BOFITissa vuodesta 2014 lähtien. Tänä aikana Kiina-tiedon tarve on lisääntynyt valtavasti, ja on hienoa nähdä, että tuottamastamme tiedosta ollaan kiinnostuneita. Työssäni pääsen vaikuttamaan Kiinasta käytävään talouskeskusteluun sekä Suomessa että kansainvälisestikin.
Pidän paljon työn vaihtelevasta sisällöstä pitkäjänteisemmästä tutkimustyöstä hektisempään taloustapahtumien seurantaan ja kommentoitiin. Joka päivä todellakin oppii uutta. Kirjoitamme artikkeleita ja pidämme esityksiä hyvin erilaisille yleisöille, mikä ennen kaikkea laittaa ajattelemaan asioita monelta kantilta. Välillä joutuu (tai pääsee) myös oman mukavuusalueen ulkopuolelle, kuten vastailemaan toimittajien visaisiin kysymyksiin. Pankissa työntekijöihin luotetaan oman alansa asiantuntijoina. Minulle on tärkeää, että voin vaikuttaa siihen mitä teen ja miten sen teen, esimerkiksi nostamalla esiin mielenkiintoisiksi kokemiani kysymyksiä.
Vaikka yksittäiset työtehtävät ovat monelta osin itsenäisiä, on kokonaisuus yhteistyötä, eikä onnistuisi ilman loistavia työkavereita. BOFITissa Kiinaan ja Venäjään erikoistuneita ekonomisteja työskentelee kymmenkunta, mikä on iso joukko eurooppalaisellakin mittakaavalla, ja Pankissa teemme yhteistyötä laajemman ekonomistiporukan kesken. BOFITilla on hyvät kansainväliset verkostot. Vierailevien tutkijoiden ohjelmassa meillä käy vuosittain kymmeniä tutkijoita useamman viikon vierailuilla (vuosina, kun pandemia ei mullista maailmaa), tapaamme ja teemme yhteistyötä eri organisaatioiden Kiina-asiantuntijoiden kanssa ja osallistumme konferensseihin ympäri maailmaa. Pankissa tarjotaan laajasti mahdollisuuksia kehittää omaa osaamista ja olen esimerkiksi osallistunut usealle korkeatasoiselle kansainväliselle kurssille sekä käynyt tutkimusvierailuilla Venäjän ja Itävallan keskuspankeissa.
Työssäni olen päässyt osallistumaan moniin hyvin erilaisiin projekteihin. Kiinan taloudessa ja roolissa maailmalla tapahtuu niin paljon, että homma ei varmasti jatkossakaan käy tylsäksi.