Kansainvälisyys on arkipäiväämme

Kansainvälinen yhteistyö on tärkeä osa Suomen Pankin toimintaa, ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti. 

Osallistuminen Euroopan keskuspankkijärjestelmään ja eurojärjestelmään on Suomen Pankin kansainvälisen yhteistyön tärkein muoto. Joka neljäs pankkilainen kuuluu säännöllisesti kokoustavaan eurojärjestelmän komiteaan tai työryhmään ja tämä yhteistyö näkyy lähes kaikissa työtehtävissä.

Työni vaikuttaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin, rakentaa kansainvälisiä suhteita, nauttii yleisön luottamusta.

Pidämme tiiviisti yhteyttä myös Pohjoismaiden sekä Baltian maiden kollegoihimme ja osallistumme globaaliin kansainväliseen yhteistyöhön mm. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kautta. Lisäksi kansainvälisyyttä työhön tuovat mahdolliset työkierrot Euroopan keskuspankkiin tai muihin kansallisiin keskuspankkeihin. Eurojärjestelmän sisäiset koulutukset ovat osa näkyvää kansainvälistä toimintaa. 

Yksi kansainvälinen osaamisen kehittämisen muodoista, Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Yhteisen valvontamekanismin yhteinen projektipohjainen Schuman-ohjelma, tarjoaa henkilöstölle mahdollisuuden 6–9 kuukauden työkiertoon toisessa keskuspankissa tai valvojassa. Ekonomistimme Meri Sintonen osallistui Schuman-ohjelmaan työskennellen Euroopan keskuspankissa (EKP) syksystä 2022 kevääseen 2023.

 

”Työskentelin EKP:n rahapolitiikkaosastolla yhdeksän kuukautta Eurojärjestelmän projektipohjaisen Schuman-ohjelman kautta. Projektin tavoitteena oli estimoida digitaalisen euron mahdollista kysyntää riippuen sen eri ominaisuuksista, jotta sen vaikutuksia rahapolitiikan välittymiseen ja rahoitusvakauteen voitaisiin ymmärtää paremmin.

EKP:n rahapolitiikkaosastolle meneminen tuntui ainakin aluksi heittäytymiseltä ”syvään päätyyn”. Alkuhämmennyksen jälkeen kuitenkin koin, että minulla oli erittäin paljon annettavaa projektille ja pääsin hyödyntämään hyvin aikaisempaa kokemustani ja osaamistani. Vaikka en itse työskennellyt varsinaisten rahapolitiikan ydintoimintojen parissa, oli erittäin mielenkiintoista ja opettavaista päästä seuraamaan rahapolitiikkakokousten valmisteluprosesseja vierestä sekä keskustelemaan alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Oli erittäin inspiroivaa nähdä niin asiantuntevia, lahjakkaita ja sitoutuneita ihmisiä työskentelemässä yhteisten päämäärien eteen. Kollegani ottivat minut todella hyvin vastaan sekä olivat erittäin avuliaita ja ystävällisiä. Frankfurtin tiivis suomalaisyhteisö helpotti myös osaltaan integroitumista alussa.

Opin projektin aikana paljon ja pääsin laajentamaan subtanssiosaamistani niin rahapolitiikan, rahoitusvakauden kuin maksamisen ja digitaalisten keskuspankkivaluuttojen näkökulmasta sekä syventämään entisestään kvantitatiivista osaamistani. Kielitaitoni myös luonnollisesti kehittyi englannin kielellä päivittäin työskentelyn myötä. EKP-esihenkilöni tuki minua koko ajan ja kannusti minua laittamaan itseni likoon.

Vapaa-ajalla Frankfurt ja EKP tarjosi erinomaiset mahdollisuudet erilaisiin aktiviteetteihin. Pääsin myös osallistumaan Kanadan keskuspankin järjestämään konferenssiin Ottawassa. Kokemuksesta minulle jäi käteen rutkasti lisäosaamista, varmuutta, hyviä muistoja ja ystäviä.”

 

Meillä on myös ilo vastaanottaa Schuman-ohjelmaan osallistujia muista keskuspankeista ja valvojista meille vuosittain.

 

Lainaukset ovat Suomen Pankin sisäisessä tutkimuksessa henkilöstön antamia vastauksia, jotka liittyvät työn merkityksellisyyteen ja siihen, mitkä asiat ovat organisaatiossamme hyvin.