Riskienhallinta ja -valvonta

Rahapolitiikan toimeenpano sekä rahoitusjärjestelmän vakauden ja toimivuuden turvaaminen ovat keskuspankin ydintehtäviä. Niiden toteuttaminen aiheuttaa taloudellisia riskejä, joihin Suomen Pankki varautuu huolehtimalla taseensa vahvuudesta.

Lisäksi operatiiviseen toimintaan liittyy erilaisia riskejä, jotka voivat aiheuttaa vahingon- tai tappiovaaraa. Operatiivisten riskien hallinta on jatkuvaa työtä, jota tehdään osastojen päivittäisen toiminnan ohessa jatkuvasti ja joka tukee muuta johtamista.

Taloudellisten riskien hallinta

Merkittävä osa Suomen Pankin varallisuudesta on rahapoliittisista syistä ostettuja velkakirjoja ja rahapolitiikan toimeenpanossa syntyneitä lainasaatavia pankeilta. Eurojärjestelmän rahapoliittiset toimet toteutetaan hajautetusti eri jäsenmaiden ja Euroopan keskuspankin (EKP) kesken, mutta niiden riskit ja tuotot jaetaan suurelta osin kansallisten keskuspankkien kesken. Rahapolitiikan osto-ohjelmien toteuttamisessa Suomen Pankki noudattaa muiden keskuspankkien tapaan koko eurojärjestelmää koskevia kelpoisuusvaatimuksia ja muita riskienhallintaan liittyviä linjauksia.

Suomen Pankin rahoitusvarallisuus koostuu kulta- ja valuuttavarannosta sekä pitkäaikaisista sijoituksista, jotka sisältävät korkosijoituksia, osake- ja kiinteistörahastosijoituksia sekä käteistä. Rahoitusvarallisuuteen liittyy valuutta-, korko-, luotto- ja osakeriskejä. Valuuttariski on Suomen Pankin rahoitusvarallisuuden riskeistä merkittävin.

Sijoitustoiminnan riskienhallinta pitää sisällään riskien tunnistamisen, mittaamisen ja rajoittamisen. Rahoitusvarallisuuden sijoittaminen perustuu Suomen Pankin johtokunnan määrittämään sijoituspolitiikkaan. Riskejä mitataan yleisesti käytössä olevilla riskienhallintamenetelmillä ja riskejä rajoitetaan käytännössä asettamalla sijoitustoiminnalle yksityiskohtaisia rajoitteita. Riskejä hallitaan hajauttamalla kauppoja ja sijoituksia usealle vastapuolelle ja liikkeeseenlaskijalle rajoitteiden avulla sekä hajauttamalla sijoituksia useamman valuutan määräisiksi.

Suomen Pankin taseen taloudellisia kokonaisriskejä arvioidaan vakiintuneita menetelmiä käyttäen. Taseeseen kohdistuvia markkina- ja luottoriskejä mitataan value-at-risk-perusteisilla malleilla. Riskiarvioita täydennetään skenaariolaskelmilla ja stressitesteillä.

Suomen Pankin taloudellisten riskien hallinnasta vastaavat yhteistyössä hallinto-osaston riskienvalvonnan ja ulkoisen laskennan toimisto sekä markkinaoperaatiot-osasto. Taloudellisten riskien valvonta on riskienvalvonnan ja ulkoisen laskennan toimiston vastuulla. Riskienvalvontaa toteutetaan seuraamalla ja arvioimalla riskejä sekä valvomalla asetettujen rajoitteiden noudattamista. Riskeistä raportoidaan päivittäin ja mahdollisista rajoitteiden rikkomuksista raportoidaan sijoitustoiminnasta ja operaatioiden toteuttamisesta riippumattomasti.

Operatiivisten riskien hallinta

Operatiivisten riskien hallinta mahdollistaa oikea-aikaiset, riskit tunnistavat päätökset ja mitoittaa tehtävät hallintatoimenpiteet oikein ja keskenään yhteismitallisesti. Laadukas ja onnistunut riskienhallinta mahdollistaa osaltaan tavoitteiden saavuttamisen. Riskien arviointi tuottaa tietoa erilaisten toimintavaihtoehtojen ja hankkeiden riskeistä, mikä mahdollistaa saavutettujen hyötyjen ja mahdollisten uusien riskien analyyttisen arvioinnin.

Operatiivisten riskien hallinnan prosessiin kuuluvat riskien tunnistaminen ja arviointi, riskienhallintatoimenpiteiden määritteleminen sekä riskien ja näiden hallintatoimenpiteiden seuranta. Osana prosessia arvioidaan myös jäännösriskitasoa. Koko operatiivisten riskien hallinnan prosessi toteutetaan käytössä olevan riskienhallintaohjelmiston avulla.

Jokainen esihenkilö vastaa oman vastuualueensa operatiivisten riskien hallinnasta. Koko henkilöstö osallistuu operatiivisten riskien tunnistamiseen ja hallintaan osana työtehtäviään. Hallinto-osaston turvallisuus- ja kiinteistötoimisto koordinoi ja tukee osastoja operatiivisten riskien hallinnassa ja ylläpitää tunnistetuista riskeistä koostuvaa riskiportfoliota. Operatiivisten riskien hallintaa ohjataan operatiivisten ja kyberturvallisuusriskien komiteassa.

Suomen Pankin varautuminen ja jatkuvuudenhallinta liittyy olennaisesti operatiivisen riskin hallintaan ja toimii yhtenä kontrollina vaikutuksiltaan erittäin vakaville operatiivisille riskeille. Jatkuvuudenhallinnalla pystytään huomioimaan myös sellaiset häiriöt, joita ei pystytä ennakolta havaitsemaan tai ennakoimaan. Hallinto-osaston turvallisuus- ja kiinteistötoimisto ohjaa varautumiseen ja jatkuvuudenhallintaan liittyvää työtä. Toimintaa varten on käytössä Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan yhteinen varautumisryhmä.