Rahapolitiikan toimeenpano

Rahapolitiikan toteuttamisella tarkoitetaan EKP:n neuvoston rahapoliittisten päätösten täytäntöönpanoa. Eurojärjestelmä toteuttaa rahapolitiikkaa pääosin säätelemällä rahapolitiikan vastapuolille eli luottolaitoksille myönnettävän keskuspankkirahoituksen määrää, hintaa ja juoksuaikaa.

Osana eurojärjestelmää Suomen Pankki vastaa EKP:n rahapolitiikan toimeenpanosta Suomessa. Vastapuolet ovat Suomessa toimivia luottolaitoksia eli suomalaisia pankkeja tai ulkomaisten luottolaitosten suomalaisia tytärpankkeja tai sivukonttoreita.

Pankit voivat hakea rahoitusta säännöllisesti järjestetyistä rahapoliittisista huutokaupoista, minkä lisäksi arvopaperiomistukset lisäävät pankkien keskuspankkirahan määrää. Keskuspankin luotto- ja arvopaperi-operaatiot vaikuttavat pankkienvälisiin lyhyisiin rahamarkkinakorkoihin, joiden perusteella myös yleisön vähittäislainojen yleisimmät viitekorot, kuten euriborit, määräytyvät.

Kriisien aikana eurojärjestelmä on toteuttanut rahapolitiikkaa aktiivisesti myös ns. epätavanomaisilla rahapolitiikkatoimilla. Näitä ovat mm.

  • pidempiaikaiset rahoitusoperaatiot pankeille
  • kohdennetut pidempiaikaiset rahoitusoperaatiot pankeille (targeted longer-term refinancing operations, TLTRO)
  • arvopapereiden osto-ohjelmat
  • rahapolitiikkatoimia koskeva ennakoiva viestintä.

Rahapolitiikan toimeenpanoon kuuluu olennaisesti myös keskuspankkirahoituksen riskienhallinta, joka on muiden rahapolitiikan välineiden käytöstä eriytetty toiminto. Riskienhallinnassa arvioidaan rahapolitiikan vastapuoliksi pyrkivien ja vastapuolina toimivien pankkien rahoitusaseman vakautta sekä määritellään keskuspankkirahoituksen vakuusvaatimukset.


Usein kysyttyä