Hintavakaus

Hintavakaus viittaa talouden tilaan, jossa rahan ostovoima säilyy ja yleisen hintatason muutoksia ei tarvitse ottaa huomioon, kun talouden toimijat – esimerkiksi kotitaloudet ja yritykset – tekevät kulutus- ja investointipäätöksiä. Hintavakauden oloissa inflaatio on maltillista ja ennakoitavissa. Eurojärjestelmän rahapolitiikka tukee parhaiten suotuisaa talouskehitystä ja hyvää työllisyyttä euroalueella, kun se varmistaa hintavakauden. Hintojen kehitys on vakaata, kun euroalueen yhdenmukaistetulla kuluttajahintaindeksillä mitattu vuotuinen inflaatio on kaksi prosenttia.

Nopea inflaatio ja deflaatio ovat ilmiöitä, joilla on haitallisia vaikutuksia talouteen. Inflaatio määritellään tavaroiden ja palvelujen hintojen yleiseksi nousuksi. Se johtaa rahan arvon alenemiseen eli sen ostovoiman heikkenemiseen. Deflaatio on inflaation vastakohta eli tilanne, jossa yleinen hintataso laskee yhtäjaksoisesti pidemmän aikaa ja rahan arvo nousee.

Nopeasta inflaatiosta on monia haittoja. Muutokset inflaatiovauhdissa heikentävät hinnoista saatavaa informaatiota, kun eri tavaroiden ja palveluiden hinnat nousevat nopeasti eri tahtia ja niiden keskinäiset suhteelliset hinnat muuttuvat vaikeasti ennakoitavalla tavalla. Tämä voi vääristää taloudellisia päätöksiä ja hidastaa talouden kasvuvauhtia. Taloudellinen epävarmuus lisääntyy inflaation kiihtymisen myötä.

Epävakaa hintakehitys voi myös saada aikaan ei-toivottua tulon- ja varallisuudenjakoa, sillä se muuttaa rahamääräisten tulojen ja säästöjen arvoa sattumanvaraisesti. Odotettua nopeampi inflaatio vahingoittaa varsinkin säästäjien asemaa, kun säästöjen ostovoima heikkenee.

Deflaatio on inflaatiota vaarallisempaa

Deflaatiota pidetään inflaatiotakin vaarallisempana ilmiönä. Jos kotitaloudet ja yritykset alkavat odottaa hintojen laskun pitkittyvän, syntyy itseään ruokkiva kierre, jossa kulutusta ja investointeja lykätään ja talouden kokonaiskysyntä heikkenee voimakkaasti. Tämän seurauksena hinnat laskevat entisestään. Deflaation oloissa velat pitää maksaa takaisin arvokkaammalla rahalla kuin ne on otettu, ja siksi deflaatiojaksot ovat monesti johtaneet velkakriiseihin sekä konkurssien ja työttömyyden kasvuun.

Ennakoitava ja riittävän hidas inflaatio vähentää epävarmuutta

Näistä syistä keskuspankkien inflaatiotavoite asetetaan yleensä kahteen prosenttiin. Ennakoitavissa oleva ja riittävän hidas inflaatio vähentää taloudellista epävarmuutta ja helpottaa suhteellisten hintojen muutosten seuraamista. Maltillinen mutta positiivinen inflaatio tarjoaa turvamarginaalin deflaation riskiä vastaan ja mahdollistaa suhteellisten hintojen muutoksia, koska hinnat ja palkat ovat tyypillisesti jäykkiä sopeutumaan alaspäin. Se myös luo tilaa rahapolitiikan keventämiseen korkoja laskemalla, jos suhdannekehitys heikentyy. Tavallisimmin käytettyjen inflaatiomittareiden on lisäksi havaittu sisältävän mittausharhaa ylöspäin, minkä vuoksi todellinen inflaatio voi olla mitattua inflaatiota hitaampaa.

Euroalueella hintavakauden ylläpitäminen onnistuu parhaiten, kun tavoitteena on kahden prosentin inflaatiovauhti keskipitkällä aikavälillä.

EKP:n neuvoston mukaan hintavakauden ylläpitäminen euroalueella onnistuu parhaiten, kun tavoitteena on kahden prosentin inflaatiovauhti euroalueella kokonaisuutena keskipitkällä aikavälillä. EKP:n rahapolitiikan strategian mukaan yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi (YKHI) soveltuu parhaiten yleisen hintatason mittaamiseen, kun arvioidaan hintavakaustavoitteen saavuttamista.

EKP:n rahapolitiikkaa toteutetaan keskipitkän aikavälin näkökulmasta. Siinä otetaan huomioon, että inflaatio poikkeaa lyhyellä aikavälillä väistämättä jonkin verran tavoitteesta ja että rahapolitiikan välittymiseen talouteen ja inflaatioon liittyy epävarmuutta ja viiveitä. Kun rahapolitiikkaa harjoitetaan joustavasti keskipitkän aikavälin näkökulmasta, voidaan huomioida, että inflaatiotavoitteen poikkeamiin on tarkoituksenmukaisinta reagoida sen mukaan, mikä niiden syy, suuruus tai kesto on. Kahden prosentin inflaatiotavoite on symmetrinen, mikä tarkoittaa sitä, että poikkeamat kahden prosentin tavoitteesta keskipitkällä aikavälillä molempiin suuntiin ovat yhtä epätoivottavia.