Johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen BOFIT Kiina-tietoiskussa 30.10.2023
Johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen, avaussanat BOFIT Kiina-tietoiskussa
Rahamuseo 30.10.2023
Tervetuloa Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen, BOFITin, perinteiseen Kiina-tietoiskuun. Äskettäin 20 vuotta täyttänyt Rahamuseo on viimeistä paikkaa myöten täynnä, ja internetin välityksellä tilaisuutta seuraa vielä koko joukko yleisöä. Tervetuloa myös tätä tilaisuutta etäyhteydellä seuraaville!
Suomen Pankissa on seurattu ja analysoitu Kiinan taloutta yli kahden vuosikymmenen ajan. Ensimmäinen Kiina-tietoisku järjestettiin jo vuonna 2009. Osa tuon vuoden tietoiskun aiheista tuntuu edelleen hyvin ajankohtaisilta: Mitä riskejä Kiinan voimakkaasti elvyttävä talouspolitiikka tuo? Mikä on Kiinan pitkän aikavälin kasvupotentiaali?
Tämän päivän tietoiskun otsikko on ”Kiina ja kestävän kasvun kapea tie”. On hyvä muistaa, että Kiina on edennyt kasvun tiellään jo pitkälle. Vuonna 2001 Kiina liittyi Maailman kauppajärjestö WTO:hon, ja siitä tähän päivään kiinalaisten keskimääräinen henkeä kohden laskettu bruttokansantuote on nelinkertaistunut! Tänä vuonna Kiinan henkeä kohden laskettu bruttokansantuote, kun maiden väliset hintatasoerot otetaan huomioon, on noin 30 % Yhdysvaltain vastaavasta. Vuonna 2001 suhdeluku oli 8 %. Sadat miljoonat kiinalaiset ovat kirjaimellisesti nousseet köyhyydestä. Kiina on kulkenut aikamoisen kasvun tien.
Mutta aiempi menestys ei ole tae tulevasta. Viime vuosina Kiinan kasvun tietä on pitkälti rakennettu rakentamalla asuntoja ja infrastruktuuria. Tämän tilaisuuden kahdessa ensimmäisessä esityksessä käsitellään sitä, miltä Kiinan talous näyttää, kun rakentamista, mukaan lukien mittava rakennustarviketeollisuus, ei voida enää entiseen tapaan käyttää talouspolitiikan välineenä. Velkatasot koko kansantaloudessa ovat kasvaneet jo hyvin korkeiksi, mikä omalta osaltaan selvästi lisää talouden riskejä.
Vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta esittelee Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen, BOFITin ennusteen Kiinan talouskehitykselle vuoteen 2025 asti. Ensi vuodesta lähtien bruttokansantuotteen kasvu hidastuu selvästi. Tämän esityksen jälkeen vanhempi ekonomisti Riikka Nuutilainen pureutuu syvällisemmin yhteen Kiinan talousongelmien juurisyistä – mitä kiinteistösektorilla oikein tapahtuu? Ja jos asiat menisivät oikein huonosti, mitkä olisivat vaikutukset Kiinan talouteen ja koko maailmaan?
Kiina on jo noin 19 % koko maailmantaloudesta. Siksi kaikki mitä Kiinassa tapahtuu, vaikuttaa suoraan myös meihin. Vanhempi ekonomisti Tuuli McCully käsittelee Kiinan ulkoisia taloussuhteita sekä ulkomaankaupan näkymiä. Riittääkö maailmalla kysyntää ”maailman tehtaalle”? Tietoiskun viimeisestä esityksestä vastaa Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Päivi Pohjanheimo, joka kertoo suomalaisten yritysten suhtautumisesta Kiinaan markkinana ja tuotannon kotipaikkana.
Kuten aiemmin, esitysten jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja, sekä täällä Rahamuseossa että virtuaalisesti. Toivomme että tietoiskumme antaa ajattelemisen aihetta ja myös työkaluja miettiä sitä, miltä maailmamme näyttää vaikkapa ensi vuonna. Vuosi 2024 on muuten kiinalaisessa horoskoopissa lohikäärmeen vuosi, ja legendan mukaan lohikäärme symbolisoi nimenomaan voimaa ja hyvää onnea. Kestävän kasvun kapean tien löytämisessä Kiina tarvitsee todennäköisesti molempia.