Pääjohtaja Olli Rehn: Miten vaalia vastuullisuutta urheilussa?
Pääjohtaja Olli Rehn
Suomen Pankki
Urheilumanagerit ry:n 10-vuotisjuhlaseminaari
Helsinki 4.12.2019
Miten vaalia vastuullisuutta urheilussa?
Arvoisat juhlaseminaarin osanottajat, hyvät ystävät,
Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi Urheilumanagerit ry:n 10-vuotisjuhlaseminaariin, joka järjestetään yhteistyössä Suomen Pankin kanssa. Kerron kohta tarkemmin niistä perusteista, miksi niin teemme. On ilo esittää tervehdys tässä asiallisen juhlavassa tilaisuudessa.
Tämän seminaarin puheenvuorot käsittelevät liikunta- ja urheilukulttuurin haasteita talouden näkökulmasta. Tälle keskustelulle Suomen Pankin Rahamuseo tarjoaa oivat puitteet.
Talouden hallinta on tärkeää meille jokaiselle, mutta sen merkitys korostuu aktiivi- ja etenkin huippu-urheilijoilla. Kun urapolku poikkeaa tavanomaisesta, omaa taloutta pitää pystyä suunnittelemaan pitkälle tulevaisuuteen. Ruskeat kirjekuoret ovat mennyttä aikaa, tätä päivää on läpinäkyvyys ja urheilijan systemaattinen talouden suunnittelu. Talousosaamisesta kuulemme lisää aamupäivän mittaan, kun kollegani, johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki nousee hetken päästä lavalle.
Lainkin mukaan Suomen Pankin tavoitteena on edistää taloudellista vakautta. Urheilumanagerit tavoittelevat samaa edustamiensa urheilijoiden osalta. Muitakin yhtymäkohtia löytyy. Urheilumanagerien työtä, kuten meidänkin työtämme keskuspankissa, ohjaavat vaativat eettiset ohjeet. Toiminnan tulee olla eettisesti kestävää ja sen tulee sietää kriittistä tarkastelua. Riippumattomuus, vastuullisuus ja eturistiriitojen välttäminen ovat toimintaamme ohjaavista säännöistä tärkeimpiä.
Niiden tulee – tai tulisi – ohjata myös kansainvälistä urheilutoimintaa. Siitä muutama sana. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on viime vuosina ollut kovan kritiikin kohteena korruption vuoksi. Sitä ei ole kiistäminen, että ainakaan noin vuoteen 2016 asti Fifan toiminta ei monilta osin noudattanut kestäviä eettisiä ja oikeudellisia pelisääntöjä.
Tänään asiat eivät ole kuitenkaan kuten ennen. Fifan toimintaa on etenkin vuosien 2017-18 kongresseista lähtien merkittävästi uudistettu kestävään suuntaan. Olen toiminut viimeiset pari vuotta Fifan neuvoa-antavan hallinnon uudistamiskomitean (Governance Committee) varapuheenjohtajana. Komiteamme puheenjohtajana toimii juuri eläköitynyt Intian korkeimman oikeuden tuomari Mukul Mugdal, joka jokin vuosi sitten siivosi Intian krikettiä rajusti ravistelleen korruptioskandaalin. Tehtävänämme on ollut tehdä ehdotuksia hyvän hallintotavan ja eettisten sääntöjen edistämiseksi ja juurruttamiseksi Fifan toiminnassa. Lisäksi toimimme neuvoa-antavana ryhmänä Fifan neuvostolle ja johdolle ihmisoikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa ja kestävää kehitystä koskevissa asioissa.
Fifan neuvosto hyväksyikin viime vuoden kongressissa ehdotuksemme siitä, miten Fifan toimielimiin valittavien henkilöiden osalta on estettävä eturistiriidat ja vaalittava poliittista riippumattomuutta. Fifan päätöksentekoelimiin ja sen useisiin komiteoihin ehdolla olevien henkilöiden riippumattomuus ja kansalaiskunto arvioidaan nykyisin tarkasti ennen kuin he voivat päästä mukaan jalkapalloliiton toimintaan. Tausta-arvioiden tekemisessä käytetään kansainvälisiä ammattimaisia turvallisuusalan yrityksiä. Kolmen hengen arviointikomitea (Review Committee) on muodostettu hallinnon kehittämiskomitean työjaostosta.
Lisäksi Fifa tekee nykyisin tiivistä yhteistyötä ihmisoikeusjärjestöjen ja ammattiyhdistysliikkeen kanssa parantaakseen vuoden 2022 Qatarin MM-kisojen kisapaikkojen työntekijöiden työskentelyolosuhteita.
Aikoinaan tehty päätös kisojen myöntämisestä Qatariin ei tunnetusti täyttänyt niitä eettisiä vaatimuksia, joita kansainväliseltä lajiliitolta pitää odottaa. Sen sijaan viime vuonna tehty päätös vuoden 2026 MM-kisojen myöntämisestä Pohjois-Amerikkaan (Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko yhdessä) tehtiin kaikkien eettisten ja hyvän hallintotavan sääntöjen mukaan. Päätös perustui reiluun kilpailutukseen, jolle oli määritelty selkeät kriteerit, ja sen tekemistä Fifan päätöksentekoelimissä pohjusti paneeli, johon oli valittu riippumattomia ja asiantuntevia ammattilaisia.
Tällä en väitä, että kaikki Fifassa olisi täydellistä, ei varmaankaan. Mutta viime vuosina epäkohtiin on puututtu tosissaan ja tuloksellisesti, eikä löysien korruptiosyytösten esittämiseen ole enää perusteita. Eettisten pelisääntöjen ja hyvän hallinnon periaatteiden toteuttaminen näkyy ja tuntuu nyt Fifan käytännön toiminnassa, joka on aivan toiselta planeetalta kuin missä se oli vielä puoli vuosikymmentä sitten. Työ eettisesti kestävän ja hyvän hallinnon puolesta pitää tietysti viedä loppuun ja jatkaa sen toteuttamista joka päivä, jotta Fifa voi keskittyä siihen mihin sen pitää eli jalkapallon kehittämistyöhön.
Hyvät ystävät,
Palataan kotikentälle. Urheilumanagerien eettisissä säännöissä todetaan aivan oikein ja osuvasti, että kaikkea, mitä ei nimenomaisesti ole kielletty, ei välttämättä voida pitää sallittuna. Oma harkinta ja avoin keskustelu toimintatavoista eri sidosryhmien kanssa ovatkin vastuullisen toiminnan ytimessä. Voimme kirjata ylös eettisiä sääntöjä ja suosituksia kestävälle toiminnalle, mutta niiden toteuttaminen on loppujen lopuksi jokaisen meidän vastuullamme.
Huippu-urheilua voi tarkastella eettisen toiminnan tai vaikkapa resurssien näkökulmasta, mutta ennen kaikkea se tarjoaa meille kaikille elämyksiä ja intohimoa, joskus jopa syvää liikutusta. Viime aikoina tämä on korostunut erityisesti, kun Suomen miestenkin jalkapallomaajoukkue varmisti paikkansa EM-kisoissa, ensi kertaa arvokisakentillä (sitten v. 1912). Naisethan tämän tempun ovat tehneet jo useamman kerran.
Myönnän, että minäkin olen ottanut Suomen pääsyn EM-kisoihin kovin henkilökohtaisesti, poistihan se yli 50 vuoden trauman kisapaikan odotuksesta. Huuhkajien pelisuoritukset ovat lämmittäneet suomalaisten ja varsinkin meidän kentän miesten mieliä. Huumorilla on sijansa, mutta auliisti myönnän, että kun twiittasin, että futiksen EM-kisapaikallaan Suomi lunasti paikkansa täysivaltaisten eurooppalaisten kansakuntien joukossa, en vähimmässäkään määrin vitsaillut!
No, meillä kaikilla on oma suosikkilajimme, ja joillakin laajempikin repertuaari. Useimmille lajeille on yhteistä se, että urheilijan ja managerin suhde on erityisen tärkeä, jos meinaa menestyä lajissa ja muutoinkin elämässä. Siinä sopiva rooli- ja työnjako on paikallaan.
Uskon, että jos keneltä tahansa urheilijalta itseltään kysytään, perimmäinen syy laji- ja uravalinnalle on varmasti rakkaus lajiin. Polku voi olla karikkoinen ja kilpailu on kovaa, joskus jopa raadollista. Urheilumanagerin tehtävänä on puolestaan valvoa urheilijan etua tuon polun varrella – ja tehdä se kestävästi, rehellisesti ja tunnollisesti.
Hyvät ystävät, Näillä sanoilla toivotan antoisaa seminaariaamupäivää ja menestystä jatkoon. Ja ennen kaikkea lämpimät onnittelut kymmenvuotista taivaltaan juhlivalle Urheilumanagerit ry:lle!