Talousasiantutijat keskustelevat Helsingissä ratkaisuista kehittyvien maiden velkojen kasvuun
Koronapandemian seurauksena alhaisen ja keskitulotason mailla on kiireellinen tarve saada talous elpymään. Samanaikaisesti niitä riepottelevat ulkoiset sokit, kuten elintarvikkeiden ja energian hintojen jyrkkä nousu ja ilmastonmuutoksen vaikutukset, jotka ovat usein kohtalokkaita. Maiden hallitusten on luovittava tilanteessa, jossa sekä julkisen että yksityisen velan määrä on historiallisen suuri ja inflaatio nopeutuu. Luottotappiot kasvavat, mikä lisää velkojen uudelleenjärjestelyjen tarvetta monissa maissa. Mikä olisi tie ulos velkaloukusta?
Johtavat tutkijat ja päätöksentekijät käsittelevät tätä kysymystä konferenssissa Debt and innovative finance in developing countries, joka järjestetään Helsingissä 27.-28.10.2022. Kaksipäiväisen konferenssin koollekutsuvat YK-yliopiston kehitystaloustieteen tutkimuslaitos (UNU-WIDER) ja Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos (BOFIT). Konferenssin tavoitteena on keskustella pikaisesta tarpeesta auttaa kehittyvien talouksien hallituksia selviytymään kriiseistä, joita ne kohtaavat, alkaen makrovakaudesta ja hallitusten toimien kestävästä rahoituksesta.
Kestävä talouskasvu ja oikeudenmukainen vihreä siirtymä edellyttävät uusia ratkaisuja
Konferenssi kokoaa yhteen asiantuntijoita kansainvälisen talouden, valtionvelan kehityksen ja vihreän rahoituksen alalta.
”Konferenssissa keskustellaan nousevien ja kehittyvien talouksien velasta sen eri muodoissa, velan viimeaikaisesta kehityksestä ja siihen liittyvästä tutkimuksesta. Pandemian vuoksi toteutettujen toimien seurauksena monien maiden velka kasvoi suureksi, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut velkatasoja entisestään. Tämän vuoksi juuri nyt on erittäin tärkeää analysoida velan – sekä valtioiden velan että yksityisen velan – eri näkökohtia”, sanoo BOFITin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.
Teemojen eri näkökohtia valaisevat konferenssin kolme pääpuhujaa. Taloustieteen Nobel-palkinnon saaja Bengt Holmström kertoo, mitä voimme päätellä velkaa koskevista tiedoista. Ugo Panizza ja Sarah Colenbrander käsittelevät ilmaston ja velkakestävyyden vuorovaikutusta sekä ilmastorahoituksen roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Konferenssissa tarkastellaan myös uusia instrumentteja, joilla voidaan rahoittaa kehittyvien maiden vihreää siirtymää.
”YK:n ilmastonmuutoskonferenssi 2022 eli ilmastosopimuksen osapuolten konferenssin 27. istunto (COP 27) lähestyy, minkä vuoksi on välttämätöntä löytää uusia keinoja rahoittaa oikeudenmukaista siirtymää hiilineutraaliin talouteen. Konferenssissa keskustellaan tällaisen siirtymän mahdollistavista innovatiivisista rahoitusinstrumenteista”, toteaa UNU-WIDERin johtaja Kunal Sen.
Tapahtuma on kutsuvieraille ja se esitetään yleisölle suorana lähetyksenä.
Ohjelma: www.wider.unu.edu/event/debt-and-innovative-finance-developing-countries
Ilmoittaudu verkkotilaisuuteen tästä. Ilmoittautumalla saat linkit tilaisuuden seuraamista varten sekä ajantasaista tietoa tapahtumasta.
Lisätietoja antaa:
Iikka Korhonen, yksikön päällikkö, Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos (BOFIT), iikka.korhonen@bof.fi, +35891832272
Tiedotusvälineiden kyselyt ja haastattelupyynnöt:
Anna Toppari, Communications Associate, UNU-WIDER, toppari@wider.unu.edu, +358404518233