Sota tekee suuren loven Venäjän talouskehitykseen
BOFITin Venäjä-ennuste vuosille 2022–2024
Sota tekee suuren loven Venäjän talouskehitykseen
Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa monin tavoin maan talouskehitykseen sekä tänä vuonna että tulevina vuosina. Länsimaiden asettamat pakotteet kasvattavat sodan kustannuksia suoraan ja epäsuorasti. EU:n tuontikiellot supistavat Venäjän budjetin tuloja, kaksikäyttötuotteiden vientikiellot rajoittavat hyökkäysarmeijan kaluston täydennystä, ja korkean teknologian vientikiellot rapauttavat tulevan talouskasvun edellytyksiä.
”Sodan arvaamattomuuden takia Venäjän talouskehityksen ennustamiseen liittyy poikkeuksellista epävarmuutta. Länsimaiden pakotteiden vaikutukset näkyvät ennusteessamme tälle ja ensi vuodelle. Venäjän talous irtaantuu maailmantaloudesta ja supistuu”, sanoo BOFITin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.
Sodan ja pakotteiden vuoksi Venäjän talous on ajautunut vakavaan taantumaan. Ennustamme Venäjän talouden supistuvan sekä tänä että ensi vuonna 4 %. Epävarmuuden kasvu ja nopea inflaatio leikkaavat yksityistä kulutusta ja investointeja merkittävästi tänä vuonna. Kuluvan vuoden talouskehitystä tukee erityisesti nettoviennin kasvu. Ruplan kurssin suuret vaihtelut, maksuvaikeudet ja länsimaiden pakotteet supistavat tuontia tänä vuonna noin neljänneksen. Viennin määrä sen sijaan supistuu vain vähän.
Ennusteessa oletamme, että EU:n päättämät rajoitukset venäläisen raakaöljyn ja öljytuotteiden tuonnille astuvat voimaan suunnitellusti joulukuussa 2022 ja helmikuussa 2023. Samoin oletamme, että kaikki muut pakotteet pysyvät muuttumattomina voimassa ennustejakson loppuun saakka. Näiden rajoitusten ja pakotteiden vuoksi Venäjän vienti supistuu vuonna 2023 poikkeuksellisen paljon. Viennin supistuminen on suurin yksittäinen syy ensi vuodelle ennustettuun heikkoon talouskehitykseen. Vuonna 2024 talous alkaa sopeutua kohti uutta, aiempaa heikomman potentiaalisen kasvun tasoa.
Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen, iikka.korhonen@bof.fi, +35891832272
Vanhempi neuvonantaja Laura Solanko, laura.solanko@bof.fi, +35891832291