Under det andra kvartalet 2024 lyfte de finländska hushållen nya fordonslån från övriga finansinstitut till ett värde av 536 miljoner euro, vilket är ca 20 % mindre än ett år tidigare. Hushållen lyfte nya fordonslån från kreditinstitut under det andra kvartalet till ett värde av 580 miljoner euro, vilket i sin tur är ca 20 % mer än för ett år sedan[1]. Totalt lyftes nya fordonslån från övriga finansinstitut och kreditinstitut under det andra kvartalet 2024 till ett värde av 1,1 miljarder euro, vilket är ca 3 % mindre än vid motsvarande tidpunkt ett år tidigare.

Genomsnittsräntan på fordonslån beviljade av kreditinstitut är något högre än på fordonslån beviljade av övriga finansinstitut. Under det andra kvartalet 2024 var den överenskomna årliga räntan på nya fordonslån från övriga finansinstitut 5,1 % och den effektiva räntan som beaktar övriga kostnader 7,8 %. Under samma tid var den överenskomna årliga räntan på nya fordonslån från kreditinstitut 5,4 % och den effektiva räntan på nya avtal[2] 8,2 %. Merparten, ca 70 % av fordonslånen från övriga finansinstitut och över 90 % av lånen från kreditinstitut, var lån med fast ränta under det andra kvartalet 2024.

MURA_2024Q2_SV.png

Mindre efterfrågan på konsumtionskrediter utan säkerhet från övriga finansinstitut än tidigare

De finländska hushållen lyfte under det andra kvartalet 2024 konsumtionskrediter utan säkerhet till ett värde av sammanlagt[3] 48 miljoner euro från övriga finansinstitut, vilket är 26 % mindre än vid motsvarande tidpunkt året innan. Genomsnittsräntan på nya utbetalningar var 8,7 % under andra kvartalet 2024, när genomsnittsräntan på nya utbetalningar vid motsvarande tid för ett år sedan var 9,3 %. Merparten av konsumtionskrediterna utan säkerhet är bundna till Euriborräntorna.

Vid utgången av det andra kvartalet 2024 var det utestående beloppet av hushållens konsumtionskrediter utan säkerhet från övriga finansinstitut 467 miljoner euro och genomsnittsräntan var 14,0 %. För ett år sedan vid motsvarande tidpunkt var det utestående beloppet 555 miljoner euro och genomsnittsräntan 15,4 %. De utestående konsumtionskrediterna utan säkerhet från övriga finansinstitut utgjorde uppskattningsvis 3 % av de finländska hushållens sammanlagda utestående konsumtionskrediter utan säkerhet (exkl. fordonslån)[4] vid utgången av det andra kvartalet 2024. De senaste åren har utländska digitala banker fått en allt större roll i utlåningen av konsumtionskrediter till hushållen. Största delen (63 %) av hushållens uppskattade utestående konsumtionskrediter utan säkerhet har beviljats av kreditinstitut med verksamhet i Finland.

 

Gruppen aktörer som omfattas av insamlingen av statistik har minskat

Antalet aktörer[5] som omfattas av Finlands Banks insamling av statistik om övriga finansinstitut har minskat under 2024. På grund av minskningen har siffrornas jämförbarhet som sådana med tidigare publicerad statistik försämrats betydligt och ekonomiska fenomen bör analyseras tillsammans med de uppgifter som erhålls från Finlands Banks övriga statistikinsamling.

Antalet aktörer som omfattas av insamlingen av statistik har hela tiden förändrats sedan statistikinsamlingen inleddes, från slutet av 2020. Små aktörer har befriats från statistikrapporteringen och samtidigt har nya aktörer tagits med. Under det andra kvartalet 2024 omfattade statistikinsamlingen sammanlagt 46 aktörer, medan statistikinsamlingen som mest har omfattat 64 aktörer. Många företag som beviljat konsumtionskrediter till hushåll har upphört med att bevilja nya lån eller lagt ner hela sin verksamhet efter det räntetak på konsumtionskrediter som infördes 2019 och skärptes 2023. När det gäller företagsfinansiering har en del av de aktörer som omfattats av statistikinsamlingen beviljats koncession för bank eller fusionerats med ett kreditinstitut och därigenom flyttats från insamlingen av statistik om övriga finansinstitut till insamlingen av statistik om monetära finansinstitut (kreditinstitut). Statistikinsamlingen om kreditinstitut erbjuder ett bra komplement till insamlingen av statistik om övriga finansinstitut exempelvis vid en analys av de finländska hushållens konsumtionskrediter eller företagslån.

Över siffrorna för övriga finansinstitut finns en ny dashboard som uppdateras varje kvartal och som erbjuder användarna möjlighet att på ett omfattande sätt granska statistikinsamlingens datainnehåll. Dashboarden finns på Finlands Banks webbplats bakom denna länk.

 

Närmare upplysningar lämnas av

Pauli Korhonen, telefon 09 183 2280, e-post: pauli.korhonen(at)bof.fi,

Markus Aaltonen, telefon 09 183 2395, e-post: markus.aaltonen(at)bof.fi.

 

Nästa publiceringstillfälle våren 2025.

 

LÅN TILL FINLÄNDSKA ICKE-FINANSIELLA FÖRETAG OCH HUSHÅLL BEVILJADE AV ÖVRIGA FINANSINSTITUT, 2024Q2

 

Företagslån (miljoner euro)

Hushållslån (miljoner euro)

Med säkerhet

1 637

3 668

Utan säkerhet och med säkerhetsunderskott

3 002

475

Sammanlagt

4 639

4 143

 

 

[1] Den stora förändringen i procentandelarna inom sektorerna beror huvudsakligen på att aktörer överförts från sektorn för övriga finansinstitut till sektorn för kreditinstitut, se sista stycket.

[2] Vid insamlingen av statistik om monetära finansinstitut är den effektiva räntan räntesatsen på nya avtal och vid insamlingen av statistik om övriga finansinstitut räntesatsen på nya utbetalningar.

[3] Exkl. konto- och kortkrediter.

[4] Det sammanlagda beloppet av utestående lån från övriga finansinstitut och kreditinstitut med verksamhet i Finland samt uppskattade utestående lån från utländska digitala banker.

[5] Den grupp som omfattas av statistikinsamlingen framgår delvis av Finansinspektionens register över tillsynsobjekt genom att under kreditmarknadsföretag välja ”beviljare av konsumtionskrediter och förmedlare av person-till-person-lån."