Finansiella tillgångar

Finlands Banks finansiella tillgångar består av valutareserven, långfristiga investeringar och guldreserven. Finlands Bank förnyade ramverk för finansiella tillgångar infördes i början av 2023.  

Finlands Banks finansiella tillgångar investeras i enlighet med en investeringspolicy som årligen fastställs av bankens direktion. Investeringspolicyn består av en investeringspolicy för räntebärande värdepapper, en policy för långsiktiga investeringar och principerna för ansvarsfulla investeringar.

Policyn för investering av valutareserven i räntebärande värdepapper bestämmer den strategiska fördelningen av investeringarna i räntebärande värdepapper på tillgångsklasser och anger en ränterisknivå för varje enskild valuta. För de långsiktiga investeringarna är den förväntade avkastningen högre och likviditetskravet lägre än för övriga finansiella tillgångar. Diversifiering av investeringarna mellan olika tillgångar förbättrar förhållandet mellan risk och avkastning i balansräkningen som helhet.

En långsiktig investeringspolicy som beaktar riskerna i hela balansräkningen gör det möjligt att upprätthålla en stark balansräkning och främjar Finlands Banks mål om en förutsägbar vinstutdelning till staten utan att kapitaltäckningen äventyras.

Valutareservens investeringar i räntebärande värdepapper görs i likvida investeringsobjekt med högt kreditbetyg. Investeringarna består av statsobligationer och insättningar i centralbanken, obligationer utgivna av multinationella eller statsbundna institutioner, säkerställda bankobligationer med bakomliggande tillgångar, företagsobligationer och kontantinstrument.

Finlands Bank gör långsiktiga investeringar i syfte att bevara det reala värdet av mycket långfristiga kapitalposter i balansräkningen. De långsiktiga investeringarna består av aktie-, fastighets-, ränte- och kontantinvesteringar. Aktieportföljens investeringar har gjorts i indexfonder som följer ett globalt index för utvecklade ekonomier och beaktar hållbarhets- och klimatfrågor. Investeringarna har genomförts via passiva ETF-fonder (Exchange Traded Funds). Investeringarna i fastighetsportföljen är diversifierade på flera europeiska onoterade fastighetsfonder som äger attraktivt belägna fastigheter som är lätta att hyra ut.