Prisstabilitet

Med prisstabilitet avses ett ekonomiskt läge där köpkraften för pengarna bevaras och ekonomiska aktörer - till exempel hushåll och företag - inte behöver beakta förändringar i den allmänna prisnivån när de fattar konsumtions- och investeringsbeslut. När prisstabilitet råder är inflationen måttlig och förutsägbar. Eurosystemets viktigaste bidrag till att uppnå en gynnsam ekonomisk utveckling och en hög sysselsättningsnivå är att genom penningpolitiken se till att priserna är stabila. Prisutvecklingen är stabil när den årliga inflationen mätt med det harmoniserade konsumentprisindexet för euroområdet är 2 %.

Snabb inflation och deflation är fenomen med negativa konsekvenser för ekonomin. Inflation definieras såsom en allmän ökning av priserna på varor och tjänster. Inflation leder till att pengarna sjunker i värde och därmed minskar köpkraften för pengarna. Deflation är motsatsen till inflation, dvs. en kontinuerlig nedgång i prisnivån under en längre tid, då pengarna ökar i värde.

Snabb inflation har många negativa konsekvenser. Förändringar i inflationstakten leder till sämre prisinformation, då priserna på olika varor och priser stiger snabbt i olika takt och deras ömsesidiga relativa priser förändras på ett sätt som är svårt att förutse. Det kan leda till att de ekonomiska besluten förvrängs och den ekonomiska tillväxten saktar in. I takt med att inflationen accelererar ökar osäkerheten i ekonomin.

En instabil prisutveckling kan också ge upphov till en oönskad inkomst- och förmögenhetsfördelning, eftersom den påverkar penningvärdet av inkomster och besparingar slumpmässigt. En inflation som är snabbare än väntat drabbar särskilt spararna i form av minskad köpkraft för besparingarna.

Deflation är skadligare än inflation

Deflation betraktas som ett ännu skadligare fenomen än inflation. Om hushållen och företagen börjar vänta sig att prissänkningarna blir långvariga, uppstår en självförstärkande spiral som innebär att konsumtion och investeringar skjuts på framtiden och den totala efterfrågan i ekonomin sjunker kraftigt. Följden är att priserna sjunker ytterligare.

I ett läge med deflation måste skulder betalas tillbaka med pengar som är värda mer nu än när de lånades, och därför har perioder av deflation ofta lett till skuldkriser, fler konkurser och högre arbetslöshet.

En förutsägbar och tillräckligt låg inflation minskar osäkerheten

Av den anledningen sätter centralbankerna i regel inflationsmålet till 2 %. En förutsägbar och tillräckligt låg inflation minskar osäkerheten i ekonomin och underlättar bevakningen av förändringar i de relativa priserna. En måttlig men positiv inflation skapar en säkerhetsmarginal mot risken för deflation och ger utrymme för förändringar i de relativa priserna, eftersom priser och löner vanligen är stela och svårligen kan justeras nedåt. Den skapar likaså utrymme för lättnader i penningpolitiken i form av räntesänkningar om konjunkturen viker ned. De vanligaste inflationsmåtten har dessutom konstaterats innehålla ett mätfel uppåt, varför den faktiska inflationen kan vara lägre än den uppmätta inflationen.

I euroområdet kan prisstabilitet bäst upprätthållas då målet är en inflationstakt på 2 % på medellång sikt.

Enligt ECB-rådet kan prisstabilitet i euroområdet bäst upprätthållas då målet är en inflationstakt på 2 % på medellång sikt i euroområdet som helhet. Enligt ECB:s penningpolitiska strategi är det harmoniserade konsumentprisindexet (HIKP) det bästa måttet för att bedöma om prisstabilitetsmålet har uppnåtts.

ECB:s penningpolitik har en medelfristig inriktning och den beaktar att inflationen oundvikligen avviker något från målet på kort sikt och att penningpolitikens genomslag på ekonomin och inflationen sker med viss eftersläpning. Tack vare flexibiliteten i den medelfristiga inriktningen kan den penningpolitiska responsen på avvikelser från inflationsmålet från fall till fall variera beroende på avvikelsernas orsak, omfattning och varaktighet. Inflationsmålet på 2 % är symmetriskt, vilket innebär att negativa och positiva avvikelser från tvåprocentsmålet på medellång sikt är lika oönskade.