Betalnings- och avvecklingssystem

Med betalningssystem eller infrastrukturer för betalningar avses de multilaterala arrangemang och system som används för överföring av elektroniska betalningar mellan betalaren och betalningsmottagaren.

Med avvecklingssystem – värdepappersinfrastrukturer – avses multilaterala arrangemang och system för clearing, genomförande och registrering av värdepappers- och derivattransaktioner och andra finansiella transaktioner. Systemen för värdepappersavveckling omfattar de åtgärder som genomförs efter avslut.

För betalnings- och avvecklingssystemens funktion i euroområdet redogörs utförligt i boken The Payment System – Payments, Securities and Derivatives, and the Role of the Eurosystem.

 

Betalningssystem

Det viktigaste betalningssystemet för massbetalningar i Finland är det sameuropeiska STEP2-system som upprätthålls av EBA Clearing och via vilket banker verksamma i Finland genomför gireringar och direktdebiteringar inte bara i Finland utan i hela euroområdet. STEP2 sorterar bankbetalningar enligt mottagarbank och räknar på basis av inkommande och utgående betalningar ut en nettoposition för tillgångar eller skulder för varje bank. Denna process kallas clearing. Efter clearingen genomförs avveckling (settlement) mellan bankernas konton i T2-systemet.

T2-systemet är ett transeuropeiskt automatiserat system för bruttoavveckling av betalningar i realtid. I T2 upprätthåller bankerna likviditet för betalningstransaktioner. Efter avvecklingen i T2 mottar bankerna uppgifter om de enskilda betalningarna och kontoför betalningarna på sina egna kunders konton. I regel genomförs clearing och avveckling av finländska gireringar flera gånger om dagen och föregående dags betalningar (T+1) senast på morgonnatten.

 

Överföring av SEPA-gireringar via STEP2-systemet

Finländska banker utnyttjar också betalningssystemen TIPS, POPS, EURO1, RT1 och CLS. TIPS (TARGET Instant Payment Settlement) är en transeuropeisk betalningstjänst i real tid som upprätthålls av Eurosystemet och tillhandahåller avveckling i centralbankspengar alla dagar dygnet runt. POPS-systemet (bankernas onlinesystem för expressbetalningar och checkar) är ett system där expressbetalningar och bankväxlar mellan inhemska banker förmedlas nästan i realtid. EURO1 är ett system för stora betalningar som upprätthålls av EBA Clearing. Via EURO1 förmedlas inhemska och gränsöverskridande transaktioner i euro, antingen kundbetalningar eller interbanktransaktioner. EURO1 är ett multilateralt nettosystem, där betalningarna avvecklas en gång om dagen på eftermiddagen i TARGET2. RT1 är ett system för SEPA-expressbetalningar som upprätthålls av EBA Clearing.  CLS (Continuous Linked Settlement) är ett globalt multilateralt nettosystem för valutahandel, som fungerar enligt principen betalning mot betalning. Systemet tillhandahålls av CLS Bank. I samtliga system sker avvecklingen av betalningar i euro i T2.

Avvecklingssystem

Värdepapper emitterade av finländska emittenter kan registreras i en finländsk eller utländsk värdepapperscentrals värdeandelssystem. Emittenten kan var t.ex. ett bolag eller staten. Oberoende av valfriheten för emittenter inom EU-området tillämpas bestämmelserna i nationell bolagslagstiftning och annan motsvarande nationell lagstiftning på emissioner och värdepapper. Därefter kan offentlig handel med värdepapperen bedrivas antingen på börsen eller på någon annan handelsplats. Handel kan också bedrivas med rättigheter eller skyldigheter avseende olika värdeandelar.

Med clearing avses att en central motpart går in som motpart i handeln och mellanhand mellan säljaren och köparen av ett värdepapper då transaktionen genomförts. Den centrala motparten bär då risken för att motparterna inte kan fullfölja sina skyldigheter. Den nettar olika parters skyldigheter instrument för instrument. Nettopositionen på motparts- och instrumentnivå meddelas till värdepapperscentralens avvecklingssystem. Centralmotpartstjänster tillhandahålls i Finland för närvarande för aktiemarknadsinstrument.

Värdepapperstransaktioner avvecklas i värdepapperscentralen mellan värdeandelskonton i värdeandelsregistret, och säljaren tar emot pengarna. I Finland är clearingmedlemmen och det kontoförande institutet ofta ett och samma bolag, som på basis av transaktioner genomför direkta registreringar i värdepapperscentralens värdeandelssystem och sköter avvecklingen av pengar för sin egen eller sin kunds räkning.

Av diagrambanken framgår utvecklingen av värdet på och antalet av transaktioner som avvecklats i den finländska värdepapperscentralen Euroclear Finland.

Genomförande av värdepapperstransaktioner

 

 


Frågor och svar

  • Vad ska jag göra om jag får problem med förmedlingen av betalningar?

    Vad ska jag göra om jag får problem med förmedlingen av betalningar?

    I första hand lönar det sig att vända sig till sin egen bank för att diskutera en lösning av problemet. Försäkrings- och finansrådgivningen (Fine) ger också försäkrings-, bank- och värdepapperskunder råd i problemsituationer och prövar klagomål. Dit kan man vända sig om man är missnöjd med bankens eller försäkringsbolagets handlande.

  • Vad är SWIFT?

    Vad är SWIFT?

    SWIFT är bankernas globala nätverk för förmedling av uppgifter om penningtransaktioner och annan information som är viktig för den finansiella sektorn. SWIFT förmedlar betalningsuppdrag mellan bankerna. Ett betalningsuppdrag anger vem som betalar och till vem, hur mycket och varför. Medlemmar i nätverket är utöver bankerna också till exempel centralbankerna och avvecklingssystemen för betalningar och värdepapper.

    I SWIFT förmedlas inga pengar, dvs. interbankbetalningar, utan avveckling av interbankbetalningarna sker antingen mellan bankernas centralbankskonton eller i korrespondentcentralbankssystemet mellan affärsbankernas konton. I SWIFT bygger förmedlingen av betalningsuppdrag på bankidentifieringskoder (BIC), standardiserade meddelanden och säkra datakommunikationsförbindelser.

  • Hur snabbt överförs pengarna vid gireringar mellan olika banker?

    Hur snabbt överförs pengarna vid gireringar mellan olika banker?

    Finland hör till det enhetliga eurobetalningsområdet (SEPA), vilket innebär att de betalningar i euro som görs inom området inte skiljer sig från gireringar i hemlandet.  I Finland förmedlas betalningar i euro mellan bankerna via de europeiska betalningssystemen. SEPA-betalningar förmedlas från betalaren till mottagaren senast den bankdag som följer efter betalningsuppdraget. Flera banker i Finland förmedlar betalningar också under samma bankdag, men i dessa transaktioner inverkar också de tidsgränser för förmedlingen av betalningar som bankerna satt.

    Finländska banker kommer att övergå till att använda SEPA expressbetalningar inom de närmaste åren. Då överförs betalningar i euro mellan bankerna i realtid dygnet runt varje dag. Övergången till SEPA expressbetalningar är bankspecifik och kunden får mer information om tidtabellerna från sin egen bank.