Kontantförsörjning

Finlands Bank ger ut de sedlar och mynt som behövs i Finland. Privata kontantförsörjningsföretag, värdetransportföretag, uppräkningscentraler och inlåningsbanker sörjer för sin del för sortering, lagring och leverans av sedlar och mynt till kontantautomater, affärer och bankkontor.

Utgivning av sedlar och mynt hör till Finlands Banks lagstadgade huvuduppgifter.  Enligt fördraget om Europeiska unionens funktionssätt har ECB ensamrätt att tillåta sedelutgivning i euroområdet och rätt att godkänna omfattningen av den årliga myntutgivningen i euroländerna.

Finlands Bank kan också meddela banker och andra monetära institut samt motsvarande institut föreskrifter och anvisningar om sedel- och mynthanteringen.

Sedan övergången till euro har antalet eurosedlar och euromynt utgivna av Finlands Bank mångdubblats jämfört med tiden före övergången. Detta beror dock inte på en ökning av kontantbetalningarna i Finland utan förklaras av att eurosedlar och -mynt används som betalningsmedel utomlands och sparas i större utsträckning i och utanför euroområdet.

Aktörer inom kontantförsörjningen i Finland är kontantförsörjningsföretag, värdetransportföretag, uppräkningscentraler och inlåningsbanker. Finlands Bank agerar som en grossist och tillhandahåller kontantförsörjningstjänster, dvs. levererar kontantbeställningar till och tar emot kontanter från sina kunder.

Finlands Banks kunder är Loomis Automatia Oy, Nokas Finland Oy, Reila Palvelut Oy och Ålandsbanken Abp. De privata uppräkningscentralerna Loomis Suomi Oy, Nokas Finland Oy och Reila Palvelut Oy betjänar kontantförsörjningsföretag och inlåningsbanker samt bankernas kunder. Loomis Suomi Oy och Nokas Finland Oy tillhandahåller också värdetransporttjänster.

Värdetransportföretagen distribuerar kontanterna till uttagsautomater, butiker och inlåningsbankernas kontor, där kunderna tar ut kontanter eller får kontanter som växelpengar. Från butikerna, insättningsautomaterna och inlåningsbankernas kontor cirkulerar kontanterna tillbaka till de privata uppräkningscentralerna via värdetransportföretagen.

Uppräkningscentralerna kontrollerar sedlarnas äkthet och kvalitet med sina sorteringsmaskiner och återcirkulerar de brukbara sedlarna. Eventuella överskottspengar och obrukbara sedlar överlämnas sedan från uppräkningscentralerna till Finlands Bank.

Därefter sorterar Finlands Bank sedlarna med sina egna sorteringsmaskiner. Vid sorteringen makuleras de obrukbara sedlarna maskinellt och avfallet levereras för förbränning till en förbränningsanläggning.

Mot bakgrund av den gemensamma valutan är det naturligt att kontantförsörjningssystemen harmoniseras i tillämpliga delar. Samarbete bedrivs bland annat inom produktutveckling, upphandling av sedlar och strategisk lagerhantering av eurosedlar.


Sedelprassel, del 1: Kontanter som betalningsmedel

Sedelprassel, del 2: Tillverkning

Sedelprassel, del 3: Utgivning och cirkulation

Sedelprassel, del 4: Sortering