Digital euro

Digitala centralbankspengar (CBDC) har varit föremål för flitig diskussion bland forskare och centralbankirer under de senaste åren. I euroområdet går digitala centralbankspengar under namnet digital euro.  

Eurosystemet undersöker och förbereder sig för möjligheten att ge ut centralbankspengar i en digital form. Detta betalningsmedel, som går under namnet digital euro, föreslås bli tillgängligt för medborgarna i hela euroområdet. Den digitala euron skulle i själva verket vara kontanter i digital form.

Den digitala euron befinner sig ännu i planeringsskedet och något beslut om dess utgivning har inte fattats, men om den digitala euron blir verklighet skulle den erbjuda allmänheten en digital form av vår gemensamma eurovaluta. Den skulle inte ersätta sedlar och mynt, utan erbjuda ett komplement till dem. Den digitala euron skulle kunna användas för betalningar i butikskassan, på nätet och mellan privatpersoner samt för offentliga betalningar, såsom understöd och skatter.

Centralbankspengar i digital form existerar redan i detta nu på bankernas konton i centralbanken, men för allmänheten tillhandahålls centralbankspengar endast i form av kontanter. Den digitala euron kan betraktas som den följande fasen av pengarnas evolution.

Mälet med en digital euro

En av centralbankens uppgifter är att sörja för tillgången till tillförlitliga och effektiva betalningssystem också i den allt mer digitaliserade världen.  I takt med att användningen av kontanter minskar och elektroniska betalningssätt vinner terräng har centralbankerna världen över börjat diskutera möjligheten att ge ut digitala centralbankspengar.

Den digitala euron skulle dessutom minska euroområdets beroende av kommersiella aktörer utanför Europa, som nu tillhandahåller de digitala betalningssystem som används av européerna.

Den digitala euron skulle inte ersätta sedlar och mynt, utan skulle vara ett digitalt betalningsinstrument som kompletterar kontanter

Målet med den digitala euron är att stärka centralbankspengarnas ställning som ankare för det monetära systemet, öka Europas strategiska autonomi och främja konkurrensen inom betalningar i euroområdet.

Tidsplan för den digitala euron

Europeiska centralbankens råd (ECB-rådet) fattade i oktober 2023 beslut om att projektet för en digital euro ska gå vidare till förberedelsefasen. Denna fas pågår två år och under den tiden förbereder sig Eurosystemet för en eventuell förestående utgivning och fokuserar på att ta fram en regelbok för den digitala euron.

Eurosystemet har således ännu inte fattat något beslut om utgivning av en digital euro. Nu ligger tyngdpunkten på att skapa beredskap för en eventuell utgivning längre fram. Ett beslut om den egentliga utgivningen kräver ett brett underlag av information och förberedelser, varför utgivningen av en digital euro väntas ligga flera år i framtiden.

Som en del av Eurosystemet deltar Finlands Bank aktivt i arbetet för en digital euro. Projektets viktigaste beslutsorgan är en högnivågrupp, där Finlands Bank företräds av direktionsmedlem Tuomas Välimäki. Det slutliga beslutet om genomförande av projektet fattas av ECB-rådet.