Med anledning av Finlands Banks 200-årsjubileum har en ny tillfällig utställning Tre valutor, två århundraden, en Finlands Bank öppnat i dag på Finlands Banks myntmuseum. Utställningen pågår till den 31 mars 2012.
 
Utställningen syftar till att skildra myntreformernas inverkan på finländarnas liv. Det är alltid en stor händelse när en ny bruksvaluta eller myntenhet tar plats i vardagen och tvingar folket att ändra uppfattning om priset på förnödenheter och värdet på sin förmögenhet. Finlands Bank grundades 1811 enkom för att genomföra övergången från daler till rubel. Den nya utställningen i Finlands Banks myntmuseum presenterar myntreformer som genomförts under Finlands Banks 200-åriga existens.
 
Från daler till rubel 1811
När Finland blev ryskt storfurstendöme fick vi ett nytt officiellt betalningsmedel.
 
Från rubel banco till silverrubel 1840–42
I samband med övergången till silvermyntfot byttes också sedlar med pappersöverdrag ut mot silverrubel. Samtidigt drogs resten av de svenska sedlarna och mynten ur cirkulation.
 
Från rubel till mark 1860
Finland fick sin egen valutaenhet mark efter att värdet på ryska rubeln rasat till följd av Krimkriget.
 
Sedelklippningen 1946
I syfte att dämpa inflationen som tagit fart under kriget klipptes sedlarna med de största valörerna itu.
 
Slopning av nollor 1963
Två nollor slopades i sedlarna, som fått onödigt stora valörer till följd av den snabba inflationen.
 
Från mark till euro 1999 och 2002
Euroområdet inrättades 1999 och eurosedlar och euromynt togs i bruk 2002.
 
I faktarutorna kan vi bland annat läsa hur valutan fick namnet "markka" (mark), hur språket på sedlarna har varierat under olika tidsperioder och vilka personer som har varit avbildade på sedlarna.
 
Myntmuseet ligger i Kronohagen i Helsingfors vid Snellmansgatan 2. Museets permanenta utställning skildrar pengarnas och penningpolitikens historia, Finlands Banks verksamhet i Eurosystemet, monetära företeelser och finska sedlar och mynt under två sekler. Museets olika interaktiva multimedier leder besökaren in i pengarnas värld.
 
Inträdet är fritt och visningarna guidas gratis. Guidade visningar för grupper ska bokas i förväg.
Mer information och bilder från museet och utställningen finns på museets webbplats www.rahamuseo.fi eller lämnas av museets intendent Jaakko Koskentola, telefon 010 831 29 81.