​Europeiska centralbanken (ECB) publicerar idag sin konvergensrapport 2014, där en bedömning görs av hur åtta medlemsstater fullgör sina förpliktelser när det gäller att förverkliga den ekonomiska och monetära unionen (EMU).

Rapporten behandlar Bulgarien, Tjeckien, Kroatien (som granskas för första gången), Litauen, Ungern, Polen, Rumänien och Sverige. I rapporten undersöks om en hög grad av hållbar konvergens har uppnåtts i dessa länder (ekonomisk konvergens) och vidare utvärderas efterlevnaden av de stadgeenliga krav som ska uppfyllas av nationella centralbanker för att bli en integrerad del av Eurosystemet (rättslig konvergens). Vid bedömningen av konvergensens varaktighet tas i rapporten även hänsyn till både den nya och förstärkta ramen för ekonomisk styrning i EU och styrkan i den institutionella strukturen, inklusive statistikområdet, i respektive land.

I den här rapporten har Litauen granskats något mer ingående än de andra länderna. Anledningen till det är att de litauiska myndigheterna har tillkännagivit att landet har för avsikt att införa euron fr.o.m. den 1 januari 2015.

Läs mer.