Regeländringar 1.1.2013 och 3.1.2013

Europeiska centralbankens riktlinje ECB/2011/14 om Eurosystemets penningpolitiska instrument och förfaranden har ändrats genom riktlinje ECB/2012/25. Finlands Banks regler för motparter och kunder ändras i enlighet med de utfärdade riktlinjerna och träder i kraft den 3 januari 2013.

Enligt Europeiska centralbankens riktlinje om TARGET2-systemet (ECB/2012/27) ändras artiklarna 1, 39 och 43 i reglerna för systemet TARGET2-Suomen Pankki från och med den 1 januari 2013. Dessutom införs uppdateringar i bilaga VI och i bilaga VIII, tillägg IIA.
 

1 Penningpolitik

Bilagorna 1 a och 1 b för 2013 till avtalen avseende penningpolitiska instrument (1.2)
 
ECB:s indikativa tidsschema för anbudsförfaranden (bilaga 1a) och indikativa tidsschema för uppfyllandeperioderna (bilaga 1b) för 2013 har uppdaterats.
 
Avsnitt 1.2.5.1.3 och 1.2.5.1.6: Fel i annonseringen av anbudsvillkoren eller i tillkännagivandet av tilldelningar ger ECB rätt att vidta nödvändiga åtgärder.
 
Avsnitt 1.2.5.4 och bilaga 4 till avtalen avseende penningpolitiska instrument: Ändringar i fastställandet av sanktioner för motparter som inte fullgör sina skyldigheter
 
Ändringar och preciseringar har genomförts i fastställandet av finansiella sanktioner vid överträdelser av reglerna rörande anbud, bilaterala transaktioner, användningen av underliggande tillgångar, förfaranden vid dagens slut eller tillträde till utlåningsfaciliteten. Av denna anledning har också räkneexemplen på tillämpning av sanktionerna i bilaga 4 uppdaterats.
 

2 TARGET2- Suomen Pankki

Avsnitt 2.2 i reglerna för TARGET2- Suomen Pankki
 
Definitionen av bristande uppfyllelse i artikel 1 har preciserats avseende en sådan deltagare som har tillgång till intradagskredit i en situation då deltagarens befogenhet att delta i Eurosystemets penningpolitiska transaktioner har stängts av eller sagts upp. Ett motsvarande omnämnande har införts i artikel 39 i reglerna.
 
I bilaga VI har nya månadsavgifter fastställts för PM-kontona och prissättningen preciserats för registreringen av adressat med BIC. I tillägg IIA till bilaga VIII ingår en höjning av månadsavgiften för en direkt deltagares internetåtkomst.
 

3 Säkerheter 

 3.2.1.2 Urvalskriterierna har skärpts något
 
  • De godtagbara kupongtyperna för godtagbara säkerheter har begränsats.
  • Säkerhetspoolen för säkerställda obligationer emitterade av banker får med vissa undantag inte omfatta värdepapper med bakomliggande tillgångar.
  • De kassaflödesgenererande tillgångarna för värdepapper med bakomliggande tillgångar ska vara homogena och av följande tillgångsklass: bolån, kommersiella fastighetslån, lån till små och medelstora företag, billån, konsumentkrediter eller leasingkrav. För värdepapper med bakomliggande tillgångar ska uppgifter på lån-nivå rapporteras till det uppgiftsregister som Eurosystemet har fastställt.
3.2.1.4 Belåningsvillkor
 
  • Finlands Bank kan låta bli att som säkerhet godta tillgångar som förfaller till betalning, eller vars kassaflöde infaller, inom den närmaste framtiden.
  • En bank som lämnar värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet och som samtidigt också står som originator för värdepapperen ska meddela Finlands Bank om sådana ändringar i värdepapperen som kan påverka deras kreditbetyg. Exempel på ändringar har lagts till i stycket.
  • En bank får som säkerhet använda säkerställda obligationer som den själv emitterat, förutsatt att obligationerna uppfyller kriterierna i bilaga VI, del 1, styckena 68–70 i direktiv 2006/48/EG (om rätten att starta och driva verksamhet i kreditinstitut (omarbetning)).
3.2.1.9 Ändring av rapporteringen från utomstående operatörer
 
Externa kreditvärderingsföretag och utomstående operatörer som driver ratingverktyg ska genom en undertecknad bekräftelse från VD eller annan behörig person intyga att de uppgifter som tillhandahålls för Eurosystemets kreditvärderingssystem (ECAI) är korrekta.
 
3.2.1.10 Ändring av rapporteringen enligt intern riskklassificering
 
Banker som använder ett internt riskklassificeringssystem för bedömning av säkerheter ska årligen till Finlands Bank rapportera uppgifter om alla företag som överskrider kreditkvalitetströskeln, bl.a. beräknade och observerade fallissemang, industrisektor och kreditriskbedömningsmodell.
 
3.2.3.2 : Tabellen med värderingsavdrag på instrument med omvänd rörlig ränta har strukits.
 
3.2.3.4 : Texten om prissättning av säkerheter har preciserats.
 
3.2.3.5 : Sanktioner
 
Sanktionerna till följd av överträdelse av reglerna för underliggande tillgångar har ändrats och preciserats.