Riskhantering och riskkontroll

Att genomföra penningpolitik och säkerställa det finansiella systemets stabilitet och funktionsförmåga hör till centralbankens kärnuppgifter.  Dessa uppgifter medför finansiella risker som Finlands Bank skapar beredskap för genom att sörja för en stark balansräkning.

Den operativa verksamheten är därtill förenad med olika risker som kan leda till risk för skada eller förlust. Hanteringen av de operativa riskerna innebär ett kontinuerligt arbete som avdelningarna utför vid sidan av den dagliga verksamheten till stöd för det övriga ledarskapet.

 

Hantering av finansiella risker 

En betydande del av Finlands Banks tillgångar består av värdepapper som har förvärvats i penningpolitiskt syfte och lånefordringar på bankerna som har uppkommit i samband med de penningpolitiska transaktionerna. Eurosystemets penningpolitiska åtgärder genomförs decentraliserat mellan medlemsländerna och Europeiska centralbanken (ECB), men en stor del av riskerna i och intäkterna av dem fördelas mellan de nationella centralbankerna. I likhet med de övriga centralbankerna genomför Finlands Bank de penningpolitiska köpprogrammen i enlighet med godtagbarhetskriterierna för hela Eurosystemet och övriga riktlinjer för riskhanteringen för hela Eurosystemet.

Finlands Banks finansiella tillgångar består av guld- och valutareserven samt långfristiga investeringar som är sammansatta av räntebärande värdepapper, aktie- och fastighetsfonder och kontanter. De finansiella tillgångarna är exponerade för valuta-, ränte-, kredit- och aktierisker. Valutarisken är den största risken i de finansiella tillgångarna.

Hanteringen av riskerna i investeringsverksamheten går ut på att identifiera, mäta och begränsa risker. Till grund för tillgångsförvaltningen ligger den investeringspolicy som antagits av Finlands Banks direktion. Riskerna mäts enligt allmänt vedertagna riskhanteringsmetoder och begränsas i praktiken genom att detaljerade gränser, så kallade limiter, sätts för investeringsverksamheten. Riskerna hanteras genom att transaktioner och investeringar sprids på flera motparter och emittenter med hjälp av limiterna och genom valutaspridning.  

Finlands Banks totala risker analyseras med vedertagna metoder. Marknads- och kreditriskerna i balansräkningen mäts med Value-at-Risk-baserade modeller. Riskanalyserna kompletteras med scenarioanalyser och stresstester.

För hanteringen av Finlands Banks finansiella risker svarar administrativa avdelningens byrå för riskkontroll och extern redovisning i samarbete med avdelningen för marknadsoperationer. Kontrollen av finansiella risker är förlagd till byrån för riskkontroll och extern redovisning. Riskkontrollen genomförs genom att följa och analysera riskerna och kontrollera att de fastställda limiterna följs. Riskrapporter lämnas dagligen och eventuella överträdelser av limiterna rapporteras oberoende av investeringsverksamheten och genomförandet av transaktionerna.

Hantering av operativa risker

Hanteringen av operativa risker gör det möjligt att fatta riskmedvetna beslut i rätt tid och kalibrera riskhanteringsåtgärderna korrekt och jämförbart sinsemellan. En högklassig lyckad riskhantering bidrar till måluppfyllelsen. Riskanalysen tillhandahåller information om riskerna i alternativa handlingssätt och projekt, vilket tillåter en analytisk bedömning av den erhållna nyttan och eventuella nya risker.

Processen för hantering av operativa risker går ut på att identifiera och bedöma risker, fastställa riskhanteringsåtgärder och följa upp riskerna och riskhanteringsåtgärderna. Som ett led i processen görs också en bedömning av nivån av kvarstående risker. Processen för hantering av operativa risker löper i sin helhet i it-systemet för riskhantering.

Varje chef svarar för hanteringen av de operativa riskerna inom sitt eget ansvarsområde. Alla medarbetarna deltar i identifieringen och hanteringen av operativa risker som en del av sina arbetsuppgifter. Administrativa avdelningens säkerhets- och fastighetsbyrå koordinerar och stöder avdelningarna i hanteringen av operativa risker och administrerar en riskportfölj av identifierade risker. Hanteringen av operativa risker styrs av kommittén för operativa risker och cybersäkerhetsrisker.

Beredskaps- och kontinuitetshanteringen vid Finlands Bank har ett nära samband med hanteringen av operativa risker och bidrar till kontrollen av operativa risker med mycket allvarliga konsekvenser. Kontinuitetshanteringen kan ta hänsyn också till sådana störningar som inte kan förutses eller förutspås. Beredskaps- och kontinuitetsarbetet styrs av administrativa avdelningens säkerhets- och fastighetsbyrå.  För detta arbete har en gemensam beredskapsgrupp för Finlands Bank och Finansinspektionen tillsatts.