Klimatarbetet på Finlands Bank
Klimatförändringarna och den minskade biologiska mångfalden i naturen ger upphov till både ekonomiska och finansiella risker. Det är viktigt för centralbankerna att bedöma effekterna av dessa förändringar och av omställningen till ett koldioxidneutralt samhälle för att kunna ta hänsyn till dessa faktorer i arbetet för att säkerställa prisstabilitet och finansiell stabilitet. Även om centralbankerna inte är de primära aktörerna i bekämpningen av klimatuppvärmningen och förlusten av biologisk mångfald, har de en stark stödjande roll inom ramen för sitt mandat.
Klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald i naturen ger upphov till både ekonomiska och finansiella risker.
Som en del av Eurosystemet har Finlands Bank vidtagit åtgärder för att integrera klimathänsyn i penningpolitiken. De vidtagna åtgärderna syftar bland annat till att förbättra kvaliteten och omfattningen av klimatdata som är viktiga bland annat för riskanalys och rapportering och till att minska klimatriskerna i de penningpolitiska transaktionerna.
Hantering av klimatrisker utgör en av prioriteringarna i Finlands Banks hållbarhetsprogram. Vi har förbundit oss till att integrera faktorer som hänför sig till miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning i våra investeringsbeslut och vår ägarstyrningspolicy, och i december 2019 undertecknade vi de FN-stödda principerna för ansvarsfulla investeringar. Genom att utöva en hållbar investeringsverksamhet bidrar Finlands Bank till klimatarbetet.
Vi har förbundit oss till att integrera faktorer som hänför sig till miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning i våra investeringsbeslut och vår ägarstyrningspolicy, och vi har undertecknat de FN-stödda principerna för ansvarsfulla investeringar.
I Finlands Banks klimatarbete till förmån för den finansiella sektorn framhävs bankens klimatriskanalys och stödet för den gröna omställningen. Finlands Bank deltar i utvecklingen av viktiga data och verktyg, såsom klimatstresstester, som underlag för riskanalysen på flera olika samarbetsforum. Genom att främja riskhanteringen ökar vi den finansiella sektorns beredskap att delta i finansieringen av den gröna omställningen.
Enligt vårt hållbarhetsprogram spelar en minskning av vårt eget miljö- och klimatavtryck och en ökning av det allmänna medvetandet om klimatrisker en viktig roll i vår verksamhet.
Det är viktigt att klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald beaktas genomgående i hela organisationen. För att informationsutbytet och samarbetet ska fungera på bästa möjliga sätt har Finlands Bank och Finansinspektionen inrättat en klimatsamarbetsgrupp, som går under namnet ILMO. Till gruppen hör experter på klimat- och miljöfrågor från bägge organisationerna. Gruppens uppgift är att främja samarbete inom analysen av klimatförändringarna och den biologiska mångfalden samt inom policyarbetet på området. Gruppen har en informations- och kunskapsförmedlande roll och sprider information om de olika enheternas analys- och policyarbete samt skapar och upprätthåller en helhetsbild av pågående arbeten. Klimatsamarbetsgruppen främjar också utbyte av bästa praxis och information för att utveckla forskningen och beredskapen samt organiserar årligen seminarier för att förbättra informationsgången mellan Finlands Bank och Finansinspektionen i klimat- och miljöfrågor.