Ansvarsfulla investeringar
Centralbankernas investeringsverksamhet bygger vanligen på följande grundläggande principer och mål: säkerhet, likviditet och avkastning. Finlands Bank har lagt till hållbarhet som det fjärde målet som styr investeringsbesluten.
Finlands Bank undertecknade 2019 de FN-stödda principerna för ansvarsfulla investeringar (PRI) och förband sig därmed att integrera faktorer som miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning i sina investeringsbeslut. Därtill har Finlands Bank ställt upp ett mål om nettonollutsläpp som ska uppfyllas senast 2050.
Finlands Banks finansiella tillgångar består av räntebärande investeringar i valutareserven samt aktier, fastighetsinvesteringar och räntebärande investeringar i den långfristiga investeringsportföljen. Målen för investeringsverksamheten (säkerhet, likviditet, avkastning, hållbarhet) ges olika vikt beroende på tillgångsslag, men hållbarhetsfaktorer bildar en integrerad del av den dagliga investeringsverksamheten.
Det innebär i praktiken att Finlands Banks portföljförvaltare tar hänsyn till ESG-faktorer, dvs. miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning, i alla faser av investeringsbesluten och utnyttjar därtill externa tjänsteleverantörers ESG-analyser och data för att bedöma investeringarnas hållbarhet och klimatpåverkan.
Direktinvesteringar ska uppfylla åtminstone följande hållbarhetskrav: de ska ligga i linje med internationella normer (bl.a. FN:s Global Compact-principer, ILO:s grundläggande konventioner och OECD:s riktlinjer för multinationella företag), och investeringar får inte heller göras i företag som tillverkar kontroversiella vapen som är förbjudna genom internationella avtal. En normbaserad screening tillämpas dessutom i mån av möjlighet också på motparterna för investeringsverksamheten.
Hållbarhetsbedömningen av indirekta investeringar fokuserar på portföljförvaltarens och investeringsproduktens övergripande hållbarhet. Bedömningen baserar sig både på externa tjänsteleverantörers analyser och Finlands Banks årliga hållbarhetsenkät samt andra sektorspecifika hållbarhetsrapporter.
För att uppnå klimatmålet har Finland Bank ställt upp kvantitativa och kvalitativa etappmål för sina tillgångar. Etappmålen tjänar som en färdplan mot nettonollutsläpp. Konkret uttryck för detta är bland annat investeringsrestriktionerna beträffande obligationer utgivna av företag som producerar fossila bränslen och allokeringen av aktieinvesteringar till klimatviktade fonder.
Ur ett tematiskt investeringsperspektiv investerar Finlands Bank i räntebärande gröna, sociala och hållbarhetsrelaterade obligationer som uppfyller en tredje parts bedömningskriterier för temainvesteringar.
Utöver genom sin egen investeringsverksamhet vill Finlands Bank även främja ansvarsfulla investeringar genom att aktivt medverka i olika nätverk och delta i samhällsdebatten. Detta arbete utförs bland annat inom Eurosystemets expertgrupper. Finlands Bank hör också till centralbankernas och tillsynsmyndigheternas globala NGFS-samarbetsnätverk (Network for Greening the Financial System) och till det inhemska Finsif -nätverket (Finland’s Sustainable Investment Forum), som syftar till att främja ansvarsfulla investeringar i Finland.