Samarbete för att säkerställa den finansiella stabiliteten

Finlands Bank bidrar till den finansiella stabiliteten genom ett mångsidigt nationellt och internationellt samarbete. Finlands Bank deltar i arbetet inom flera nationella och internationella kommittéer och institutioner av stor betydelse för den finansiella stabiliteten. De viktigaste samarbetspartnerna i Finland är Finansinspektionen, finansministeriet och Verket för finansiell stabilitet och utomlands Europeiska centralbanken, Europeiska systemrisknämnden och de nordiska myndigheterna.

Finlands Bank har ett nära samarbete särskilt med Finansinspektionen inom systemriskanalys och makrotillsynspolitik. Finlands Banks och Finansinspektionens experter upprättar tillsammans bland annat makrotillsynsrapporten, som utges kvartalsvis, och deltar i beredningen av makrotillsynsbesluten.

Finlands Bank har ett aktivt nationellt samarbete också med finansministeriet och Verket för finansiell stabilitet i frågor som gäller bland annat makrotillsyn, resolution av banker och finansiella regelverk. Finlands Bank deltar i myndigheternas samarbetsgrupp för krishantering och dess undergrupper.

De europeiska samarbetspartnerna i nyckelroll för att säkerställa den finansiella stabiliteten

De viktigaste utländska samarbetspartnerna i arbetet för att främja den finansiella stabiliteten är Europeiska centralbanken (ECB) och Europeiska systemrisknämnden (European Systemic Risk Board, ESRB).

Eurosystemet spelar en viktig roll i främjandet av finansiell stabilitet i euroområdet och ESRB svarar för makrostabilitetstillsynen av det finansiella systemet i EU. Finlands Bank har en representant i ECB:s Macroprudential forum och i ESRB:s styrelse. Finlands Banks chefdirektör är därtill för närvarande vice ordförande i ESRB:s styrelse. Finlands Bank deltar dessutom i ECB:s och ESRB:s analys- och policyarbete på kommitténivå och inom olika ständiga och tillfälliga expertgrupper.

Finlands Bank har en representant i tillsynsnämnden för Europeiska bankunionens gemensamma tillsynsmekanism (single supervisory mechanism, SSM). Den gemensamma tillsynsmekanismen svarar tillsammans med de nationella tillsynsmyndigheterna för tillsynen av bankerna i de deltagande länderna.

Därtill medverkar Finlands Bank i Europeiska bankmyndighetens (European Banking Authority, EBA) arbete. Europeiska bankmyndighetens uppgift är att säkerställa en effektiv och harmoniserad tillsyn och reglering av bankerna i EU. En representant från Finlands Bank deltar också i arbetet i EU:s ekonomiska och finansiella kommitté (Economic and Financial Committee).

Täta kontakter mellan de nordiska länderna 

Centralbankerna i de nordiska och baltiska länderna bedriver också ett nära samarbete inom det finansiella stabilitetsområdet. Finlands Bank har en representant i Nordic-Baltic Macroprudential Forum (NBMF) och i Nordic-Baltic Stability Forum (NBSF). Banken deltar också i undergrupperna inom bägge nätverken, där länderna utbyter information om det aktuella finansiella stabilitetsläget och stabilitetshoten i regionen och arbetar för att utveckla makrostabilitetsanalysen och makrotillsynspolitiken.

Dessutom utvecklar de nordiska och baltiska ländernas myndigheter tillsammans krishanteringen och genomför gemensamma krisövningar.

Andra internationella forum för samarbete till förmån för den globala finansiella stabiliteten utgör centralbankernas och tillsynsmyndigheternas samarbetsnätverk Network for Greening the Financial System (NGFS), Banken för internationell betalningsutjämning (BIS), Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken.