Finlands Bank skapar beredskap för finansiell instabilitet

I samarbete med andra inhemska och utländska tillsynsmyndigheter med ansvar för den finansiella stabiliteten skapar Finlands Bank beredskap för eventuella störningar i det finansiella systemet genom att utveckla den gemensamma krishanteringen. Till myndighetens verktyg för hantering av finansiella kriser hör bland annat resolution av problemdrabbade banker, insättningsgarantisystemen och eventuell  nödfinansiering till krisdrabbade banker.

Finlands Bank sörjer för sin del för ett välfungerande och effektivt betalningssystem och finansiellt system som helhet. Som en del av detta uppdrag skapar Finlands Bank beredskap för finansiell instabilitet och kriser.

Inom den finansiella krishanteringen bedrivs ett brett samarbete med de inhemska, europeiska, nordiska och baltiska myndigheterna. Till dem räknas alla myndigheter som svarar för den finansiella stabiliteten, dvs. centralbankerna, de finansiella tillsynsmyndigheterna, resolutionsmyndigheterna och ansvariga ministerier.

Samarbetet omfattar bland annat upprätthållande av en god krisberedskap, utbyte av information och lägesanalyser för krishanteringssyften, organisation av krishanteringsövningar, förhandsplanering för krissituationer och samordning av kommunikationen. 

Myndigheterna har verktyg för hantering av kriser 

Om den finansiella stabiliteten är hotad, vidtar Finlands Bank i samråd med andra myndigheter åtgärder för att stabilisera situationen och minimera de negativa konsekvenserna.

De myndigheter som svarar för den finansiella stabiliteten kan hantera finansiella kriser bland annat genom resolution av problemdrabbade banker, insättningsgarantisystemen och eventuell  nödfinansiering till krisdrabbade banker.

Euroländerna hör till EU:s bankunion, där den gemensamma tillsynsmekanismen (single supervisory mechanism, SSM) svarar för tillsynen av banker, medan den gemensamma resolutionsmekanismen (single resolution mechanism, SRM) svarar för resolutionen av banker, dvs. för rekonstruktionen av banker i en allvarlig krissituation. Insättningsgarantisystemen administreras däremot nationellt.

Finlands Bank har en representant i den gemensamma tillsynsmekanismens tillsynsnämnd, men inte i resolutionsmekanismens beslutsorgan. Banken deltar dock i utvecklingen av resolutionen av banker bland annat genom samarbete med den nationella resolutionsmyndigheten (Verket för finansiell stabilitet) och medverkan i expertarbetet inom de gränsöverskridande resolutionskollegierna samt genom att avge yttranden om lagförslag.

Finlands Bank följer och stöder också utvecklingen av EU:s bankunion.

Utöver tilldelning vid sedvanliga penningpolitiska transaktioner kan bankerna i euroområdet i undantagsfall beviljas nödfinansiering (emergency liquidity assisstance, ELA) av euroländernas nationella centralbanker, däribland Finlands Bank. Nödfinansiering beviljas enligt Eurosystemets gemensamma principer och endast i form av tillfällig finansiering till solida institutioner.

Om handlingsmodellerna i krissituationer avtalas i förväg bland annat i samarbetsöverenskommelserna mellan myndigheterna för finansiell stabilitet. [Tästä linkki MoU-dokareiden erilliselle alasivulle.]