Ett stabilt finansiellt system

Finlands Bank främjar det finansiella systemets stabila funktion, dvs. den finansiella stabiliteten. Det finansiella systemet är stabilt när inga större störningar inträffar i finansinstitutens, finansmarknadens eller stödsystemens funktion ens vid exponering för allvarliga risker. Ett stabilt finansiellt system orsakar inte heller genom sin egen verksamhet allvarliga risker eller störningar eller sprider eller förstärker dem på annat håll i samhället. Ett stabilt finansiellt system kan tillhandahålla de viktigaste finansiella tjänsterna och betaltjänsterna under alla omständigheter.

Det finansiella systemet består av banker och övriga finansinstitut, penning- och kapitalmarknaden samt betalsystemen och avvecklingssystemen för värdepapper. Det finansiella systemets uppgift är att kanalisera finansiering från sparare och placerare till konsumenter och investerare, förmedla betalningar och hantera risker.

Finlands Bank främjar det finansiella systemets stabilitet, säkerhet och effektivitet. Målet är att under alla omständigheter säkerställa tillgången till välfungerande finansiella tjänster och betaltjänster för hushåll, företag, andra organisationer och den offentliga sektorn. Ett stabilt finansiellt system prissätter risker korrekt och stöder ekonomisk tillväxt och välfärd.

Det finansiella systemet är stabilt när det kan motstå alla risker och störningar som det exponeras för. Ett stabilt finansiellt system orsakar inte heller genom sin egen verksamhet allvarliga risker eller sprider och förstärker dem på annat håll i samhället. Ett stabilt finansiellt system har förmåga att utföra sina viktigaste uppgifter, såsom tillhandahålla finansiella tjänster och betaltjänster under alla omständigheter.

När kan den finansiella stabiliteten vara hotad?

Den finansiella stabiliteten kan äventyras om det finansiella systemet exponeras för så allvarliga risker och störningar att funktionen i hela systemet eller dess viktigaste delar är hotad och därmed också den reala ekonomin. Om den finansiella stabiliteten rubbas, kan det i värsta fall leda till en finansiell och ekonomisk kris och medföra stora kostnader för ekonomin och samhället.

Risker som hotar den finansiella stabiliteten kallas systemrisker. Systemriskerna har låg sannolikhet men stora konsekvenser om de realiseras. Systemrisker uppstår av cykliska och strukturella sårbarheter i det finansiella systemet. Cyberrisker och klimatrelaterade risker kan också skapa hot mot den finansiella stabiliteten.

De cykliska sårbarheterna ökar vanligen under konjunkturuppgångar i ekonomin och på kredit- och fastighetsmarknaden och kan orsaka förluster under konjunkturnedgångar. En alltför stor ökning av hushållens och företagens upplåning och skuldsättning och en mycket snabb uppgång i tillgångspriserna är exempel på cykliska sårbarheter.

De strukturella sårbarheterna är oberoende av konjunkturväxlingar, men kan förstärka dem och fördjupa recessioner och kriser. Strukturella sårbarheter är till exempel hushållens höga skuldsättning, banksystemets stora omfattning och koncentration och ekonomiska och operativa kopplingar mellan olika finansiella aktörer.

Systemrisker kan utlösas av förutsedda eller oförutsedda händelser. Finlands Bank och andra myndigheter söker i god tid identifiera sårbarheter i det finansiella systemet och eventuella systemrisker som följer av dem. På så sätt kan myndigheterna i förväg minska sannolikheten för och konsekvenserna av risker till exempel genom makrotillsynsåtgärder.

Ett stabilt finansiellt system kanaliserar finansiering, förmedlar betalningar och möjliggör en tillförlitlig och effektiv hantering av risker.